een alternatief voor 'de waan van de dag'

22 mei: Toerist in eigen land

Afgelopen weekend waren we in Delft. Een ‘steden-tripje’ naar deze Oranje stad stond al lang op mijn verlanglijstje. Vrijdagmiddag om 15.00 u kwamen we aan in het hotel, checkten in en fietsten 10 minuten later de stad in. Eerst op zoek naar de VVV, dat tegenwoordig ’tourist info’ heet. We kochten een combi-ticket: museum Prinsenhof, Oude kerk, Nieuwe kerk, een stadswandeling-boekje en ergens een kop koffie/thee.
We begonnen met een bezoek aan de Nieuwe kerk. Met verbazing liepen we op weg naar de kassa door een toeristenwinkel met de meest afschrikwekkelijke prullaria. Brrrr.

Na de kermis van die tourist-shop werden we in de kerk verrast door de soberheid van het interieur. Er waren mooie informatieborden met de geschiedenis van de kerk, de reformatie & beeldenstorm en een overzicht van de stadhouders, koningen en koninginnen Willemdie over ons land geregeerd hebben. Achterin de kerk is het grafmonument van Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands. De toegang tot de grafkelders van de leden van de koninklijke familie is afgesloten met een dekplaat. In een nis waren op drie beeldschermen fragmenten te zien van de bijzettingen van Prins Claus, prinses Juliana en Prins Bernhard. Dan ziet het er heel anders uit! Dan zie je de trap die naar beneden leidt, helemaal versierd met bloemen. Er hing een bijzondere sfeer in die kerk….

Daarna begonnen we aan de historische stadwandeling.

De Oostpoort in Delft

De Oostpoort in Delft

We waren niet de enige toeristen. Overal liepen groepjes mensen begeleid door een stadsgids, in de grachten voeren rondvaartboten en we hoorden veel buitenlands waarvan we het meeste niet eens verstonden. Er werden ettelijke foto’s gemaakt, ook door ons. Wat een plaatje van een stad. Een mengeling van Leeuwarden, Groningen en Leiden. We slenterden langs grachten met prachtige oude pandjes. Eén poort uit de oude stadsmuur is nog bewaard gebleven: de Oostpoort. (zie foto rechts).

We liepen regelmatig in de weg: met één oog in de folder en het andere op een mooi gebouw lette ik niet op waar ik liep. Menig geïrriteerde Delftenaar fietste al bellend om ons heen. Je zag ze denken: stomme toeristen. Ze hadden ‘wel een beetie geliek…..’
Meer weten over deze fantastische stad? Kijk op de toeristen-pagina van de gemeente Delft >>>

Vorige

21 mei: ‘Stoffie’ van Het Goed

Volgende

23 mei: Wat een feest!

  1. Tineke Vonk

    Wat heerlijk is dat, zo een weekendje weg en fijn dat jullie dat weer kunnen ondernemen! Delft is inderdaad een schitterende stad. Prachtig om door de kleine straatjes te dwalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén