Na de oude steden Zutphen en Doesburg belandden we tijdens onze vakantie voor een paar dagen in een Noorse blokhut op Camping ‘de Lansbulten’ >>> in Aalten.
Dit gebied leent zich bij uitstek om te fietsen. Daarbij maken wij graag gebruik van de ‘fietsknooppunten’. Toen wij deze manier van fietsen ontdekten (meer dan tien jaar geleden in Noord Holland) was het nog redelijk onbekend, nu is het gras voor de informatiepaneeltjes helemaal platgetrapt en hoor je overal op de route:
“Wij moet naor drie’nvieftig!”
“Waar stond dat bordje dan?”
“Zullen we zo even pauzeren? Ik heb wel zin in een latte machiato.”
“Wir kommen in die Nähe von Aalten!”
Allerlei soorten Nederlands, Duits en Engels kwamen we tegen op onze fietstochten door de Achterhoek.
Groepen familieleden, echtparen, vriendinnen: in het kader van ‘meer bewegen’ zit de hele wereld tegenwoordig op de fiets. Allemaal zo’n mooie E-bike met een batterij achterop. De boeren-thee-tuinen en terrasjes varen er wel bij, want fietsers nemen vaak nog wel wat meer dan een latte machiato.

Overdekt boekenkraampje bij een huis in Bredevoort.

Overdekt boekenkraampje bij een huis in Bredevoort.

Wij streken neer op een terrasje in Bredevoort, een verrassend mooi vestingstadje én boekenstad. (Zie website Bredevoort  >>>) .
Op een stoel voor ons hipte een vogeltje heen en weer. “Ik maak eem een foto van die mus” zei ik tegen Gerard.
“Dat is hielemaol gien mus” sprak een voor mij wildvreemde meneer aan een belendend tafeltje “t is een vink en volgens mij is ’t een vrouwgie”.
Onvervalst Drents tussen alle eeeee’s en ooooo’s van de Achterhoek. Even een knipoog en glimlach: Drenten under mekaar.
De Achterhoekse gastvrijheid kreeg vorm in een stuk appeltaart voor een klein jongetje. “Wil je daar ook slagroom op?”vroeg de serveerster. Een enthousiast “Jahaa!” was het antwoord. Toen ze terugkwam lag er op het schoteltje van het jongetje dubbel zoveel slagroom als op dat van zijn vader. Er valt zoveel te genieten op een terrasje….

Wij hebben een gedetailleerde kaart van de omgeving gekocht waar de knooppunten op staan. Dat is wel nodig bij ons, want wij missen nogal eens een bordje.

.... veel informatie langs de route .....

…. veel informatie langs de route …..

Bij een mooi oud huis, een imposante tuin of een vliegende roofvogel zit ik soms achterstevoren op de fiets en op andere momenten zitten we zo genoeglijk te kletsen dat sommige bordjes ons ontgaan.
Ook in de omgeving van Aalten is het erg mooi.
De knooppunten brachten ons door dorpjes als Barlo en Corle.
Ondertussen leer je van alles over de roemruchte geschiedenis van dit deel van ons land.
Regelmatig stond ik bij een groot informatiebord met historische achtergronden. Verhalen over een oud klooster, ridders en borgmannen die geacht werden ‘geharnast en te paard’ de burcht in Bredevoort te verdedigen.
Aaltje* heeft genoten in en om Aalten.
( * zie Aaltje heeft vakantie >>>)