Twee keer per jaar ga ik een dag uit met de zus van mijn vader, mijn tante Trijn. Wij kijken

'Oeps Opa, wat doen die apen nou...?!

‘Oeps Opa, wat doen die apen nou…?!

allebei altijd erg uit naar die dagen: we hebben elkaar veel te vertellen, zijn elkaars ‘luisterend oor’ en genieten van de uren met z’n tweeën.
Afgelopen woensdag begonnen we met Emmen: naast koffie & shoppen bezochten we het park waar vroeger de dierentuin zat. Wat een verrassing! We maakten een hele mooie wandeling langs meertjes en bosjes waar vroeger de dieren verbleven. Langs de route stonden grote billboards met foto’s uit het verleden van de dierentuin. Kostelijk! Ben je in Emmen, ga er dan eens kijken, het is beslist de moeite waard. Klik hier >>> voor een item op RTV Drenthe over de opening van dit nieuwe stadspark.

’s Middags bezochten we het Vincent van Gogh- huis in Nieuw Amsterdam >>>. Van te voren zei Trijn dat ik me er niet te veel van moest voorstellen; volgens haar hadden we het met een half uurtje wel bekeken. Maar niets was minder waar; het werd een zeer aangenaam bezoekje van anderhalf uur. Het draait allemaal om de kamer waar Vincent van Gogh twee maanden heeft gelogeerd in 1883. Van daaruit heeft hij schetsen, tekeningen en schilderijen gemaakt ( info zie >>>)

Tijdens de rondleiding, gegeven door een enthousiaste vrijwilliger, kregen we allerlei vanGoghinformatie over het werk van Van Gogh dat hij maakte in zijn Drentse periode, over zijn leven, over de brieven die hij schreef aan zijn broer Theo (23 vanuit Nieuw Amsterdam) en over het verdere verloop van zijn leven. We zagen de kamer waar hij verbleef, het uitzicht vanaf het balkon en (een reproductie van) het schilderij dat hij vanuit zijn kamer schilderde. De rondleiding werd afgesloten met een klankbeeld, waarin de schilder zelf aan het woord kwam.
“Hebben jullie ook contact met het Van Gogh-museum in Amsterdam?” vroeg één van de gasten. Daarop zei onze gastvrouw: “Nee, daar is nog niet veel uitgekomen.” Het bleek dat de randstedelijke collega’s daar ook niet op zaten te wachten.  “In Amsterdam wordt de Drentse periode niet eens genoemd. Maar we mogen wel wat van hun merchandising verkopen….”  merkte ze daarover nog fijntjes op.

Vincent van Gogh schreef in september 1883 aan zijn broer Theo:
Drenthe. Het is hier zo gans & al dat wat ik mooi vind.
Dat wil zeggen, ’t is hier vrede….
Ik geloof dat ik mijn landje heb gevonden hoor’

De mevrouw die ons door het huis leidde heb ik beloofd dat ik ‘het voort zou zeggen’: bij deze!