Supermarktgesprekken; ik voer ze regelmatig. Iemand die ik ken van de kerk, een ex-leerkracht van de kinderen, een buurtgenoot: “Hé, lang niet gezien! Hoe is ’t bij jullie? Ben je al met pensioen? Hoe bevalt het in de nieuwe woning?”
Meestal heb ik wel tijd voor dit soort gesprekjes, als ik wel op tijd sta zeg ik dat ook maar gelijk.

Vorige week stond ik mijn wekelijkse boodschappen van de kassaband te halen en weer terug in de kar te zetten. Achter mij voerden twee voor mij onbekende mensen een supermarktgesprek. Een hij en een zij die elkaar tegenkwamen.
Hij: “Ben je al terug van vakantie?  Je zou toch drie weken weg….!
Zij: “We zijn weggeregend in Zuid-Duitsland.”
Hij: “Kon je niet verder naar het zuiden?”
Zij: “Nee, we hadden noodweer gehad met dikke wind en de luifel was kapot, we hadden het helemaal gehad.”
Hij: “Nou, dan heb je hier ook niet veel geluk met het weer…..”

Toen verwachtte ik een klaagzang. Zoals wij Nederlanders dat zo goed kunnen. “Dat het nou altijd tegenvalt. En dat het nou net tijdens onze vakantie bla bla…..” vul zelf maar in. We kennen die jeremiades maar al te goed. Maar het gesprek nam een verrassende wending.

Zij: “We hebben de knop omgezet en tegen elkaar gezegd: we willen al zo lang ons huis eens opruimen, daar komt nooit wat van, we hebben nu nog twee weken vakantie, laten we dat nou eens rigoureus aanpakken.”
Er volgde een prachtig verhaal. Ze waren begonnen met de kamer, hadden kast voor kast uitgepakt, spullen uitgezocht en dozen gevuld met spul wat weg kon .

Het GOED in Roden

Het GOED in Roden

Zij: “Ik had gehoord dat je dat soort rommel naar Het Goed kon brengen, dat hebben we gedaan. Toen gingen we daar ook even binnen kijken. LEUKE WINKEL! Daar heb ik gelijk even wat nieuwe dingetjes gekocht voor ons interieur. Hartstikke goedkoop!”
Ze hadden de smaak helemaal te pakken gekregen, de keuken opgeruimd, boven kasten uitgepakt, dingen teruggevonden, oude herinneringen opgehaald en fotoalbums bekeken. Ze gingen af en toe uit eten, dat deden ze op vakantie per slot van rekening ook; ze hadden een top-vakantie en een opgeruimd huis als bonus.

Bij de andere kassa achter mij gaf een klant haar mening gaf over het weer (heule dag regen), Yuri van Gelder (dat zukk’n zuch ok niet beter in de hand hebben) en de gemiste medailles van Ranomi (blaozen hoog van de toren, maor bakk’n d’r niks van). Zulke supermarktgesprekken heb je namelijk ook…….soms meer dan me lief is!