een alternatief voor 'de waan van de dag'

25 augustus: Blaadjes breien

In de zomervakantie hebben we wel wat korte tripjes gemaakt, maar er was ook voldoende tijd om thuis rond te lummelen. Op één van die dagen maakte ik tijd voor een handwerkklus. Een tijdje geleden zag ik ergens een babydekentje met kleine, gebreide blaadjes. Och, wat mooi. Ik had er al eens vluchtig naar gezocht op internet; ik vond wel foto’s van de gebreide blaadjes (zie foto hier links), maar de blaadjes vierkantbeschrijving van hoe je ze moest breien kon ik alleen in het Engels vinden. Op dat moment gunde ik me daar geen tijd voor, maar ik nam me voor dat ik dat in de vakantie ging uitzoeken.

Heb ik gedaan. Deze site vond ik:  Knitting Project: a Cosy Rug >>>, dus het blaadje had ik.
Vervolgens zocht ik naar een site met een vertaling van Engelse breitermen. Vond ik ook, zie een pagina op de website Alles over breien >>>

Beide pagina’s heb ik uitgeprint. Eerst heb ik letter voor letter het patroon vertaald.  Toer voor toer schreef ik helemaal uit. Daarna ben ik gaan zitten en gewoon begonnen. Patroon aan de ene kant, foto van het blaadje aan de andere kant.  Het eerste vierkantje mislukte. blaadjes 1Het tweede was ook nog niet helemaal jofel. Toen vond ik het gedeelte boven het blaadje met al die gaatjes niet mooi, (te druk) dus probeerde ik afwisselende strepen ribbels en tricotsteek. Na 4 proef vierkantjes  had ik het onder de knie en begon ik met mooi ecru-garen aan het eerste vierkantje ‘voor het echie’.
Eén vierkantje ziet er zo uit (rechts) en een aantal aan elkaar zien er zo uit (onder). Binnenkort laat ik op dit blog zien wat ik er van heb gemaakt.
Géén babydekentje in ieder geval.

Van het patroon heb ik een PDF gemaakt, klik hier patroon blaadje breien voor de beschrijving van het vierkantje met het gebreide blaadje. Zo hebben een aantal mensen nblaadjes 8og profijt van mijn ‘verlummelde breidag’.

Nog twee opmerkingen:
1. neem de tijd om het onder de knie te krijgen. Print het PDF uit en brei het toer voor toer uit. Lukt het niet in één keer: probeer dan een tweede vierkantje. Het wordt pas fijn breien als je het vierkantje uit je hoofd kunt breien, dat was bij mij pas na 6 vierkantjes het geval. Het patroon is helemaal uitgeschreven, dus niet met “hh van * tot *, maar iedere steek en iedere omslag omschreven.

2. Het patroon heb ik helemaal meegebreid en ik denk dat het helemaal goed is. Maar vanuit mijn werk weet ik dat je over je eigen fouten heenleest, omdat je weet wat er moet staan. Ontdek je een fout in de beschrijving, laat me dat dan weten, dan pas ik het aan.

Succes en veel plezier.  En als het wel is gelukt: laat me dat dan ook eens weten…….!

Vorige

24 augustus: Supermarktgesprekken.

Volgende

26 augustus: Te warm.

  1. Angela de Veth

    Ik vind dat rood gebreide patroon heel mooi. Hoe zijn die ribbels met gaatjes gebreid?

    • Ada

      Dag Angela, de ribbels met gaatjes brei je, door als je aan de voorkant aan een rechte toer toebent, één toer 2 steken r. samen te breien en steeds daarna een omslag. De toer daarna brei je alles averecht: de omslag en de samengebreide steek. Succes! Ada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén