een alternatief voor 'de waan van de dag'

24 september: Een besmettelijk virus.

Er waart in deze week een virus door de gemeente Noordenveld: het Rodermarktvirus. Het is een erg besmettelijk virus en als je in Roden woont ontkom je er bijna niet aan.

Feest in Roden! Kermis op de Brink! Dinsdag is de officiële Rodermarktdag en daaromheen wordt een hele feestweek georganiseerd. Het openbare leven ligt even helemaal stil; de Jaarbeurs van het Noorden wordt gehouden, er is een Miss verkiezing, er is iedere avond life – muziek in het centrum van Roden en op woensdag zijn de kortebaandraverijen. (dat heet hier ‘pirdjerenn’n’). Dit alles natuurlijk overgoten met een sausje van ‘hapje en meerdere drankjes’.

....rijendik langs de route....

….rijendik langs de route….

Op zaterdag is er optocht. De Rodermarktparade is een begrip in de omgeving. Van heinde en verre komen de toeschouwers op het spektakel af en duizenden mensen staan rijendik langs de route. De vlag gaat letterlijk uit aan de Boskamp.
De wagens worden gebouwd door buurtgroepen en basisscholen. Met onze drie dochters hebben we het spektakel zes keer als ‘ouders  van een kind op de wagen’ meegemaakt. (Zie ook eerdere blogs die ik over dit onderwerp schreef 20 september 2014 >>> en 19 september 2015>>>)

de draak van het vagevuur

de draak van het vagevuur

Als je uit Roden komt heb je dus als kind ‘op de versierde wagen’ gezeten. Het mooiste verhaal in deze categorie werd verteld door oudste dochter Frea. Toen zij in Engeland op een avond zat te klaverjassen op de Nederlandse club in Nottingham kwam het gesprek op de vroegere woonplaats in Nederland. De vrouw die tegenover Frea zat vertelde dat ze uit Roden kwam. “Hé, dat is mijn tekst!” riep Frea. Toen bleek dat ze zelfs op dezelfde basisschool hadden gezeten, maar dan wel met wat jaargangen er tussen. De eerstvolgende logische vraag is dan: “Wat was jij op de wagen?” Als je niet uit Roden komt is dat een rare vraag, maar de dames haalden genoeglijk wat oude herinneringen op.

Er zijn tegenwoordig al heel veel wagen-bouwende ouders die zelf nog ‘op de wagen hebben gezeten’. Het

Reuzen van de aarde

Reuzen van de aarde

Rodermarktvirus zit bij hele families in de genen ingebakken.
Wat veroorzaakt het virus?
– buren die samen hun straat versieren.
– tuinen worden netjes gemaak en het gras wordt gemaaid; zelfs de ramen worden gewassen!
– bij de Jumbo is de Roder bol (Drents krentenbrood) in de aanbieding en ook de ingrediënten voor snert kosten minder dan anders.
– stijgende verkoop van oordopjes
– kinderen die het huis al uit zijn voelen ineens dringend de behoefte om hun ouders te bezoeken. (Vooral als die ouders in het centrum van Roden wonen).
– er worden afspraken gemaakt om oude vrienden te ontmoeten in de feestweek.

detail van de dinosaurus

detail van de dinosaurus

– men kijkt uit naar de regionale kranten: daarin staat meer informatie over de Rodermarktparade.
– katers.  Veel katers.

De optocht was weer prachtig vandaag. De foto’s op deze pagina heb ik vanmiddag gemaakt tijdens de Rodermarktparade. Vanavond zien we een stel vrienden van vroeger (zie Havenstappers >>>): we praten bij, drinken een glas en rond middernacht kopen we dan een hamburger of een patatje op de Brink. Ieder jaar weer.
Ook een gevolg van het virus……

Vorige

23 september: Burgerlijk ongehoorzaam.

Volgende

25 september: Kussen ‘bi-stitchual’.

  1. Henk Kouwenberg

    Ik ben wel benieuwd naar die vrouw tegenover Frea. Misschien wel een oud-leerling van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén