Bedrijfskleding 'met inscriptie'.....

Bedrijfskleding ‘met inscriptie’…..

We kregen een uitnodiging voor de ‘Open dag Melkveebedrijf Smeenge’: we waren van harte welkom op 8 oktober.
Op een boerderij. Daar ben ik eigenlijk niet van. Opgegroeid in een nieuwbouwwijk in Hoogersmilde, was ik eigenlijk vooral bang voor die grote koeien én paarden op de boerderij van mijn schoonouders. En die lucht…..

“O, leuk, daar gaan we heen!” riep Gerard direct al.
Tuurlijk ga ik dan mee. We kennen Hendrik en Gre-An van de kerk en volgen op afstand

kalverhok met strobed

kalverhok met strobed

hun wel en wee rond het boerenbedrijf. Ze hadden ontzettend hun best gedaan: alles blonk,  glom en was aangeveegd. Het was ook groots aangepakt: een persoonlijke ontvangst, een kado-tafel, een gastenboek en een ingehuurde koffie/thee corner: daar konden we volgens Hendrik ‘netwerken’.

Nou hoef ik niet te netwerken met Agrifirm, mensen van Campina en  de vertegenwoordiger van ‘Kalf-support’, maar ik kwam wel weer andere mensen tegen uit mijn eigen netwerk..
Theo van Franse les bijvoorbeeld. “Hoe kom jij hier nou zo verzeild?” vroeg ik hem. Hij wilde hetzelfde aan mij vragen. Hij had daar jaren als zaterdaghulp en vakantiekracht gewerkt en had er paard gereden. Hij had zijn twee kinderen mee, zag ik die ook eens!
Verder sprak ik nog enkele mensen van de kerk en er liep ook nog een ‘Havenstapper’ rond. stal
De man draagt vele spreekwoordelijke petten en op deze open dag speelde hij de rol van fotograaf.
We zagen kalfjes in een grote strobak, die door een vernuftig systeem kunnen drinken wanneer ze willen en we ontdekten dat de koeien als ze dat willen naar buiten kunnen. Maar willen ze dat niet, dan staan ze in een ‘lichte en luchtige’ stal. We kregen iets te horen over de melkstal en hoorden dat Hendrik hendriken Roel 12 koeien tegelijkertijd kunnen melken.
De ‘dure’ fotograaf maakte nog een mooie foto van ons met de trotse eigenaar van het bedrijf: die vond dat ‘we even anders in het licht moesten staan’ en situeerde ons met z’n drieën voor de reclameborden…..slimme jongen!

Voor een burgermeisje als ik een heel leerzame open dag.
En de koeien vond ik niet eens eng!