In deze periode kijk ik graag naar het programma Verborgen Verleden. Meestal neem ik het op, want het wordt uitgezonden op zaterdagavond en dan hebben we bijna altijd wat. Gisteravond keek ik naar de uitzending met Jeroen Krabbé in de hoofdrol. Als noordeling heb ik altijd wat moeite met het licht aanstellerige gedrag van celebrities uit de grachtengordel van Amsterdam, maar als je daar bijlangs* kijkt was het een prachtige aflevering.

Krabbé met een foto van het gezin van zijn moeder.

Krabbé met een foto van het gezin van zijn moeder.

Krabbé’s moeder was Joods, Reiss was haar naam. Gedurende de aflevering komt Jeroen tot de ontdekking dat hij afstamt van de bekende joodse circusfamilie Kinsbergen (met ook andere bekende nazaten zoals Lex Goudsmit en Sylvia de Leur). We zagen hele oude beelden van een klein circus met paarden en gedresseerde dieren (honden en vogels). Verder kwam één van zijn voorouders voor in een boek waarin beschreven werd wat verdachten hadden uitgespookt voor ze in de gevangenis kwamen. Diefstal, zakkenrollerij, zelf nam Krabbé de term ‘adderengebroed’ in de mond. Het was niet een best milieu, zullen we maar zeggen.

Maar er was meer. Een ander deel van moeders familie had wortels in Marokko, dus aan het eind van het programma vertrok Jeroen met het vliegtuig naar Rabat, om daar meer uit de vinden over zijn roots. Hij stamt af van de familie Azulay, een familie binnen het joodse volk die bekend staat als rabbi’s en leraren.
Het leuke aan Verborgen Verleden is dat je meer te weten komt over een stukje geschiedenis van een land of een volk. In dit geval werden de Joden in Marokko belicht. Er zijn twee keer in de geschiedenis grote groepen Joden naar Marokko gekomen: de eerste keer 600 voor Christus (toen de tempel in Jeruzalem werd verwoest door Nebukadnezar) en de tweede keer in 1492, toen Isabella ‘de Katholieke’ in Spanje alle Joden en moslims dwong zich te bekeren tot het Christendom. Duizenden moslims en joden vluchtten toen naar Marokko.

Aan het eind van de uitzending constateerde Krabbé dat Nederland al eeuwenlang vluchtelingen heeft opgenomen en dat die vluchtelingen na een paar generaties volledig zijn geïntegreerd in de samenleving. Het Nederlandse volk bestaat voor een groot deel uit mensen die van oorsprong uit andere landen komen. In mijn familie zit ook een Duitse tak. En een Friese. Wie weet waar mijn voorouders helemaal vandaan zijn gekomen….. misschien waren het wel Vikingen! We zullen het nooit te weten komen, want zover kunnen we het niet terugzoeken.
Als dat wel zou kunnen zouden we bij Gerards familie denk ik uitkomen bij de hunebedbouwers.
Hij is namelijk 100 % Drents! (zie 30 september 2014 >>>) .

Hierbij een link naar de website van Verborgen Verleden >>>
Hier kun je de afleveringen die al geweest zijn terugkijken.

(* Dit is geen goed Nederlands maar onvervalst Drents: argens bijlangs kiek’n).