Sinds september hebben we bij onze PKN-gemeente een nieuwe predikant. (zie 12 september >>>). Relatief jong en vol nieuwe, verfrissende ideeën.
Vorige week vroeg hij of ik gitaar wilde spelen bij ‘een nieuw lied’. De Op de Helte-cantorij zong een lied van ‘Sela’, het heette ‘de dag van de Heer’. Het was op zich niet een nieuw lied, want het staat al in een liedbundel, maar voor onze gemeente was het soort lied wel nieuw. Ik vroeg collega-gitariste Piety er ook bij en zo stonden wij gistermorgen met z’n tweeën met de gitaar om op het podium.
We moesten er allemaal aan wennen. Onze cantorijen staan niet te boek als ‘swingende koren’ en dit was wel een swingend lied. Het kwam dan ook niet helemaal goed uit de verf.
Maar het begin is er!

Als er ook maar iets afwijkt van wat we gewend zijn kijkt de gemeente al vreemd op. Gistermorgen stond er een andere tekst dan anders bij wat de gemeente moest zeggen tijdens het drempelgebed. De voorganger zei iets en daarna bleef het secondenlang oorverdovend stil. Aarzelend zette iemand in en de rest van de gemeente volgde toen wel.
Ook werd er een geheel nieuw ‘Kyrië’ gezongen, lied 300c. Piet van het beamteam had een verkeer nummer mee, dus het kwam niet in beeld. Piet kon daar niks aan doen volgens de predikant, hij had zelf de mail met orde van dienst naar het beamteam van Deventer gestuurd. De gemeente staat dus niet alleen in het ‘wennen’…..
Wat een prachtig Kyrië trouwens! De solist voerde het niet helemaal goed uit, maar het begin is er!

zwaardenHet thema van de dienst was ‘zwaarden omsmelten tot ploegscharen’, een bekende tekst uit Jesaja. Ds. Meijles maakte helemaal de blits met een écht zwaard! Eén van de oudste jongens die naar de kindernevendienst ging mocht het zwaard op zijn schouder meedragen de kerk uit. De jongen liep stoer en glimmend met z’n zwaard door het gangpad toen ze de kerk uit liepen.

In de overdenking stond het visioen van Jesaja centraal. Wat kunnen daar mee in onze tijd? De dominee zei hier o.a. over: “In de beeldspraak van de wapens (zwaarden) kun je zeggen dat wij in Nederland ook steeds vaker naar de wapens grijpen. Hoe wij onze onze woorden slijpen als pijlpunten om daar onze tegenstanders mee te raken. Om iedereen af te schieten die volgens ons een verkeerde visie en verkeerde idealen heeft. De toon van het debat in Nederland is scherp en de emoties lopen hoog op. Er lijkt daarbij nog maar weinig draagvlak te zijn voor de fundamenten van onze samenleving zoals eerbied voor de rechtspraak, waardering voor de vrije journalistiek, respect voor de handhaver van de wet en ook waardering en ontzag voor de politiek.”
Aan het eind van zijn betoog hield hij ons voor dat Jezus aan het eind van reeks voorbeelden, gelijkenissen en waarschuwingen zegt: “Alles wat je aan de minste van mijn broeders hebt gedaan dat heb je voor mij gedaan.”
Omdat ieder mens de heiligheid van God de schepper weer spiegelt.

De vrede bewaren en de vrede leven begint jezelf, bij jou van binnen.
Er in geloven dat een ieder in vrede onder zijn eigen vijgenboom kan zitten en dat je het de ander gunt. 
Hij sloot zijn verhaal af met de woorden: Vandaag is het 1e advent, uitzien naar de komst van Christus op aarde. Maak dan zijn paden recht, wees alert, kijk om je heen naar tekenen van hoop en sluit deze wereld in je hart.”

Tijdens de koffie sprak ik nog verschillende mensen die hun waardering uitspraken over die viering. “Anders dan anders. Wel een beetje wennen. ’t Mag wel zo.”
Voornamelijk Drentse reacties dus. Maar Drenten kunnen ook best swingen hoor!
Het begin is er …..