Gistermorgen maakte ik op mijn werk de post open voor één van mijn managers. Ze is ook psychiater en in die hoedanigheid krijgt ze af en toe het boekje ‘GGzet wetenschappelijk’. Dat is een tijdschrift van, voor en door wetenschappelijk geschoolde medewerkers van Lentis, GGz Friesland, en GGz Drenthe. De artikelen gaan over uiteenlopende onderwerpen die binnen de instellingen spelen.
Geen tijdschrift waar ik in zou gaan lezen. Veel te moeilijk.
Maar deze keer stond er op de voorkant een verwijzing naar een column met als titel ‘Gehaktbal’. Dat maakt me dan nieuwsgierig. Waarom staat er nou iets over een gehaktbal in zo’n blad voor wetenschappers?

Het was een verhaal over tehuis waar een demente meneer bij de warme maaltijd boos groenteschijfwerd omdat iedereen een gehaktbal bij zijn eten kreeg en hij niet. Hij kreeg een groenteschijf. Het bleek dat die meneer altijd overtuigd vegetariër was geweest. In zijn dementie was hij dat vergeten. Hij mocht van de verzorging wel een gehaktbal hebben, maar zijn vrouw was het daar niet mee eens. “Dat zou hij niet gewild hebben” was haar argument. De schrijfster van de column vond dit moeilijk. Moeten we die meneer nou wel een gehaktbal geven en niets tegen zijn vrouw zeggen? Apart op zijn kamer eten geven?
Zij had een overtuigd vegetariër gevraagd naar haar mening. Die had een briljante oplossing. “Dan geef je toch iedereen een groenteburger in plaats van een gehaktbal!”

omdenkenEen prachtig voorbeeld van ‘omdenken’: problemen transformeren in mogelijkheden.
Gerard kreeg van Sinterklaas het boekje ‘Omdenken” van Berthold Gunster, dat staat vol met dit soort voorbeelden.
Een aanrader als je nog eens een klein cadeautje zoekt: het boekje kost maar € 5,=.
Meer weten over Omdenken? Ga naar hun website  >>>.