Al weken verheugden we ons op zaterdag 17 december: met Harriët en Cees gingen we naar de Weihnachtsmarkt in Bremen. Vorige week sprak ik daar iemand over die al wist dat ze daar nooit heen zou gaan. “Allent maor holten huussies en vreterij….!” luidde haar commentaar. Het weerhield ons niet: om half elf waren we al in de binnenstad. Toen moesten we eerst koffie! We vonden een Konditorei met heerlijk gebak en pittige koffie.

We keken ons werkelijk de ogen uit. Kraampjes en houten huisjes vol kerstspullen, je kunt het zo gek niet bedenken. Soms über-kitsch maar soms ook heel mooi. Kunstig houtsnijwerk, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan. Prul-sieraden maar ook geslepen mineralen en edelmetaal. Volgepakte winkeltjes met kerstprullaria met bordjes als “Nicht anfassen!” En “Nicht berühren!”

We kochten een beker gluhwein en stonden vanuit een Stube een poosje mensen te kijken. Prachtig tijdverdrijf. We zagen Werder Bremen – fans met allemaal dezelfde groen/witte sjaal om (wij dachten eerst FC Groningen…..)
We moesten lachen om drie dames van middelbare leeftijd met wiebelende kerstdingetjes op hun hoofd; het was uitermate komisch.
Er waren straatmuzikanten, inderdaad was er ook heel veel ‘vreterij’ en……heel veel Nederlanders.
Kortom: het was hartstikke gezellig, auf Deutsch: ganz gemütlich.

Ondertussen bezochten we de St. Petri Domkirche. Ineens ben je in een heel andere sfeer; het orgel speelde mystieke muziek en we wandelden door de oude kerk, zoekend naar wat afbeeldingen van bekende bijbelverhalen. Eenmaal weer buiten zochten we het beeld op van de Bremer Stadt Musikanten >>>, de hoofdrolspelers uit een heel ander verhaal: het beroemde sprookje van de gebroeders Grimm.

Toen het donker begon te worden zochten we de Weser  op.
Op de kade /promenade waren we getuige van de Schachte Zauber: een feeërieke, middeleeuws aandoende markt met ambachtslieden, kunstenaars en muziek.
Bij een kraam van een zilversmid kreeg ik van Gerard een handgemaakt zilveren sieraad; al jaren zocht ik daar naar en hier vonden we precies wat ik bedoelde.
Ook in deze middeleeuwse sfeer kochten we een beker glühwein en genoten we van de Weihnachtsmarkt, verlicht door vuurpotten, kaarsen en lantaarntjes.

Eén van de bekers brachten we niet terug (daar betaalde je € 2,= statiegeld voor), die nam ik mee als souvenir.
Wat een lelijke beker.
Maar wat een mooie herinnering aan een fantastische dag.