Sinds een paar jaar heb ik een muziekbestandje dat heet ‘Kerstliedjes’.
Het is een bonte stoet van kerstmuziek, verzameld in de loop van de jaren.
Sommige van die liedjes hoor ik de laatste weken ook op de radio regelmatig voorbij komen, anderen zijn onbekend bij het grote publiek. De muziek van dat bestandje beluister ik maar één maand per jaar. Kerstliedjes ‘kunnen niet’ in maart.

Dat geldt trouwens niet voor het allermooiste kerstlied dat ik ken. Dat kan ook best in augustus. Het is een aria uit het Weihnachtsoratorium >>> van Johan Sebastian Bach. Het heet “Schlafe mein Liebster, genieße der Ruh”, een wiegelied voor het Christuskind.
Het wordt gezongen door een alt en het duurt bijna 10 minuten.
Het doet weldadig aan in een tijd waarin kerst steeds schreeuweriger en commerciëler lijkt te worden.
Slaap mijn liefste, geniet van de rust.
Hierbij een link >>> naar een uitvoering van Anke Vondung, mezzo-sopraan.