Gisteravond, de avond voor As-woensdag aten we pannenkoeken. Geheel volgens Engelse traditie organiseerde de werkgroep ZWO (Zending-Werelddiakonaat en Ontwikkelingshulp) van de PKN gemeente Roden-Roderwolde het pannenkoeken eten. Toen ik om half zes thuis kwam had Ada haar baksels al klaar staan. Helaas ging ze zelf niet mee omdat ze niet al te fit was. Het gebouw De Deel was met meer dan 50 personen volgeboekt; met zo`n acht man/vrouwen werden er meer dan 225 pannenkoeken gebakken. Deze inmiddels ook Roner traditie viel ook erg in de smaak bij gezinnen.

Bij binnenkomst vertelde Jonathan dat hij wel 10 !!! pannenkoeken ging eten. “Zo hee” zei ik  “dan hoop ik maar dat we genoeg hebben gebakken”.
Dat anderen met mes en vork aten moesten zij weten, hij at lekker uit het vuistje.
Moet kunnen, toch!! Na vier pannenkoeken ging ik controleren hoe vol de buik van Jonathan was.
Hij zette zijn buik nog wat extra vooruit en gaf toe dat hij nu wel genoeg had gehad.

Pannenkoeken, wie is er niet groot mee geworden? Ze waren er met spek, met kaas- appel en rozijnen. De gewone naturel maar ook de Koreaanse pannenkoeken van  mevrouw Postmus vielen dit jaar weer erg in de smaak. Ik vroeg haar om het recept en alsof ze er op had gerekend toverde ze het recept (netjes getypt) uit haar jas. Het is namelijk niet geheim, dus mag ik het plaatsen op mijn gastblog. Klik hier voor een PDF met het recept: Koreaanse pannenkoeken Probeer het maar eens, ik kan ze van harte aanbevelen.

Dan nog even over de Engelse traditie. We zaten na afloop op de bank en vroegen ons af waarom het een traditie is in Engeland. Ada wil bij zoiets altijd  het naadje van de kous weten en Google weet alles. Dus Ada ook.
Dit heeft ze gevonden: in Engeland heet de dinsdag voor Aswoensdag  ‘Shroove-tuesday. Het is de traditionele Pancake-day voor  het begin van de vastenperiode op Aswoensdag.
Lent – de 40 dagen voorafgaand aan Pasen – was van oudsher een tijd van vasten. Op de avond daarvoor gingen de christenen biechten en werden “shriven” (ontheven van hun zonden). De klok werd geluid om mensen op te roepen om te komen biechten. Dit luiden van de klok werd de “Pancake Bell” genoemd.
Vastenavond was de laatste mogelijkheid om eieren en vetten te gebruiken voor het vasten begon en pannenkoeken zijn de perfecte manier om deze ingrediënten te gebruiken.