Vanmorgen, op de fiets naar Groningen, fietste ik door de Onlanden.
Al vaker heb ik op deze website proberen uit te leggen hoe mooi dat is.
Omstreeks deze tijd van het jaar is het een bijzondere ervaring om vroeg in de ochtend door de Onlanden te fietsen. De vogels die het gebied bewonen zijn rondom deze voorjaarstijd heel druk met paren en nestelen. Het is een drukte van belang rondom het water, de graslanden en de moerassen. Het gebied herbergt heel veel verschillende soorten vogels en die maken allemaal geluiden.

Fluiten, gakken, krijsen, piepen, kwetteren, kwaken, zingen, tsjilpen, roepen, krassen, krijten, koeren en snateren doen ze.
Allemaal tegelijk.
Het is een herrie van jewelste.
Het heeft helemaal geen zin om oortjes met muziek op te doen, want ze tetteren dwars door Mozart heen.

’s Middags als ik terugfiets staat de zon al hoog aan de hemel. Dan valt het licht anders op de Onlanden. Er zijn heel veel mensen die speciaal voor de vogels naar dit gebied komen.
Vanmiddag fietste ik een stel achterop waarvan de man een loei van een fotocamera op de rug torste. Mét statief. Als je dan iets bijzonders ziet stap je van de fiets af, zet het statief op de grond en KLIK!
Ook zijn er veel mensen met verrekijkers die in de berm in de verte staan te koekeloeren.
Weer terug op het fietspad bij Peize zag ik nog twee grote vogels: nestelende ooievaars langs de drukke autoweg.
Gisteravond in Vroege Vogels hoorde ik dat deze soort weer helemaal terug is in Nederland, terwijl ze in de jaren ’60 bijna uitgestorven waren.

Ga eens kijken daar in de Onlanden.
’s Morgens vroeg is het het mooist.
Maar om 15.00 uur mag natuurlijk ook.
Kijken en vooral ook luisteren……..