Neef Cor (13) komt af en toe bij ons logeren; donderdagavond kwam mijn broer hem brengen. Gerard en ik bedenken dan van te voren waar we hem een plezier mee kunnen doen. Dit keer kozen we voor DoeZoo in Leens gecombineerd met het Zeehondencentrum in Pieterburen. Wat hadden we een leuke dag!

DoeZoo is een kleinschalige en laagdrempelige  dierentuin in Leens waar van alles is te beleven. De nadruk ligt op insecten, maar er zijn ook reptielen, slangen, aapjes, eekhoorntjes en kinderboerderij-dieren.
Een paar keer per dag is er een rondleiding, verzorgd door Ton: dat vonden wij het leukste onderdeel. Hij vertelt iets over de neusberen, de kinderen mogen ze voeren en daarna neemt hij ons mee naar binnen om wat dieren te laten zien.
Het begint met een egeltje. Dat vinden de kinderen allemaal nog schattig. We mogen allemaal even voelen dat het egeltje aanvoelt als een borsteltje.

Dan haalt Ton een grote vogelspin te voorschijn: Hector heet ie. Eén van de jongetjes op de eerste rij vlucht gelijk al naar papa die drie rijen verderop zit. We komen van alles te weten over Hector en daarna mogen de kinderen hem even op de hand houden. Een meisje vooraan roept heel hard ‘NEE!’ , maar het is gelukkig niet verplicht. De kinderen die het wel durven mogen naast Ton in de rij gaan staan. Cor wil ook wel. Ik vind mezelf al dapper dat ik een foto durf te maken. Wat een joekel…..

Dan wordt het nog spannender. Ton gaat even weg en komt terug met een boa constrictor om zijn nek. Ook nu mogen we allemaal weer even voelen (voelt als een fietsband) en ook nu mogen waaghalzen weer aansluiten in de rij: wie durft een slang om zijn nek?
In een tweede sessie houdt Ton een heel verhaal over een stinkdier en vervolgens mogen we Stinky allemaal even aaien.

De kinderen zijn helemaal gefocusd op de dieren, maar ik kijk vooral naar de kinderen.
Wat genieten ze. Ze griezelen. Ze kijken zich de ogen uit. En als het spannend wordt is daar altijd papa of mama. Of (ook in grote getale aanwezig) opa of oma.
“Kijk papa, hier… een dinosaurus!”
Het blijkt een klein, geschubt leguaantje te zijn.
Horen, zien, proeven, ruiken,  voelen: DoeZoo >>> is een aanrader in het gebied dat zichzelf in een folder profileert als ‘het niets boven Groningen’.
Morgen deel 2 uit het ‘niets’.