Gistermorgen reed ik in de gebruikelijke verkeersstroom van Roden naar Groningen.
Bij Hoogkerk voeg ik in op de snelweg en ik neem gelijk de eerstvolgende afslag richting Martiniziekenhuis.
Bij de rotonde stond een troep ganzen doodgemoedereerd aan de kant van de weg te midden van het voortrazende verkeer.

Ik ken die ganzen al een aantal jaren. In 2009 ging ik nog met de bus naar het werk in onze locatie aan de Laan Corpus den Hoorn en dan kwam ik altijd langs de Boerhavevijver.
Die ganzen hebben van dat stukje Groningen hun leefgebied gemaakt. Ze wonen rondom de vijver en hebben in de loop van de jaren het stukje aan de overkant ook geconfisceerd.
Soms voelen ze dat ze moeten oversteken. Dat doen ze in hun eigen rustige, waggelende tempo en geen automobilist die dan doorrijdt. Ze doen mij altijd denken aan Abigail en Amelia uit de Disneyfilm “The Aristocats” (zie >>> voor een kort filmpje met het koddige muziekje)
Ze sjokken in ganzenpas over de weg, soms wel wat geholpen door bestuurders die claxonneren of even uitstappen en in hun handen klappen.

In juli van dit jaar zag ik in het ochtendverkeer de troep ineens heel hard naar een bepaald punt toerennen; ik zat hardop te lachen in de auto. Om 07.20 uur hè? Dat is best vroeg voor mijn doen.
Zo’n komisch gezicht! Het punt was een dikke man op een fiets met een hele zak vol oud brood. Die lachte ook al zo toen de ganzen naar hem toe kwamen hollen. Hij had daar vast al vaker gestaan met een zak brood; zijn verschijning versnelde de ganzenpas behoorlijk!

Gistermorgen stonden ze aan de overkant van de rotonde. Ze waren net weer overgestoken en stonden gezellig bij elkaar te utteren in het groene gras.
De ganzen haalden de vaart uit mijn morgen.
Ik zette mijn auto bij ons gebouw aan de Laan Corpus den Hoorn en wandelde even terug om ze op de foto te zetten.
Ze zijn zo gewend aan mensen, ze blijven gewoon staan als je er langs loopt.
Nog ruim op tijd kwam ik aan op mijn werk.
Nagenietend van de stoïcijnse ganzen, die geen last hebben van werktijden, haast en een ochtendhumeur……