een alternatief voor 'de waan van de dag'

21 september: Het virus (5): De rattenvanger van Hamelen.

Het Rodermarktvirus omvat veel meer dan alleen maar wagenbouw.
De kermis wordt opgebouwd, op het beursterrein verrijzen feesttenten en het jaarbeurspaviljoen, de cafés beginnen met het opbouwen van buiten-bars en in de advertenties in de plaatselijke pers worden we al weer lekker gemaakt met wat er allemaal weer staat te gebeuren de komende week. Er verschijnen artikelen over de Rodermarktwagenbouw; in het Dagblad van het Noorden werd zelfs aandacht besteed aan de wagen die gebouwd wordt door onze PKN-kerk! En dan hebben we het nog niet eens gehad over waar het eigenlijk om gaat: de grote paarden- en warenmarkt op de vierde dinsdag in september. In het dorp heerst een algemene vrolijke opgewektheid, er hangt een verwachtingsvolle sfeer; bij de Jumbo krijg je bij € 25,- aan boodschappen een Roderbol (rond krentenbrood)  voor 1 euro.

Gisteravond zaten we aan tafel na het eten uit te blazen van een drukke dag, toen we heel veel opgewonden kinderstemmen hoorden bij ons in de straat.
Grote opwinding: René kwam met een busje vol straatverlichting door de straat rijden. Dit jaar hebben wij het sprookje ‘de Rattenvanger van Hamelen’ als thema. Iedereen kreeg een lange, groene paal, een grote houten rat én twee lampen.
Ieder jaar is de Boskamp versierd met straatverlichting. We betalen allemaal een bedragje en iedereen zorgt dat zijn lampje het doet.
De kinderen zwermden om het busje heen en kwetterden en taterden allemaal door elkaar heen. René leek zelf wel een beetje op een rattenvanger met al die kinderen achter hem aan te slieren!
Lars en Jesper crosten schreeuwend op hun fietsjes over stoep en vroegen iedereen “Wat vind je van je rat!!!”
We vonden onze rat prachtig.
De rattenvanger zelf is ook vertegenwoordigd, die ontwaarden we later aan het begin van de straat.
Bij sommige huizen brandden de lampjes gisteravond al.
Op de foto hiernaast onze buur(t)meisjes Leonie en Nienke.
Die wilden samen wel even met de rat van onze buren op de foto.

De koorts loopt al behoorlijk op: nog twee dagen, dan heeft iedereen het weer behoorlijk te pakken! Het was gisteravond al zo’n heerlijke sfeer in de straat: de kinderen speelden allemaal buiten en iedereen was druk met z’n rat en z’n lampjes in de avondzon. Jahaa…. na al die regen rustig najaarsweer met zon. Want zelfs mijn collega’s in Groningen weten het: “In het weekend van Rodermarkt is het altijd mooi weer!”

Vorige

20 september: Het virus (4): In de vaagheid blijven hangen

Volgende

22 september: Even tijd voor een bloemstuk.

  1. Bertha

    Geweldig mooi stukje Ada.
    René voelt zich vereerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén