Al heel lang zijn wij donateur van de stichting Alzheimer Nederland.
Drie keer per jaar valt het blad ‘Alz….’ in onze brievenbus.
Ik lees het altijd even door. Herkenbare situaties. We hebben het zelf meegemaakt met mijn schoonmoeder en vanaf de zijlijn zagen we wat de ziekte aanrichtte in het huwelijk van mijn tante Trijn en oom Wim.

Op de voorpagina van het nummer van september 2017 staat een foto van Hans Klok met z’n moeder; maar mijn oog viel op een klein fotootje van Erik Scherder met de tekst “Muziek is goed voor het brein.”
Erik Scherder is een professor die in Jip & Janneke-taal uitlegt hoe ons brein werkt. En wat de ouderdom met ons brein doet. Maar ook hoe je je daar tegen kunt wapenen. Bewegen, bewegen, bewegen, bewegen. Dat is zijn belangrijkste advies. Daarover schreef hij al het boek “laat je brein niet zitten.”  Het bewuste artikel  dat bij het fotootje van de voorkant hoort ging over zijn nieuwste boek: “Singing in the brain”.  Een klein stukje uit het artikel. In de hersenen blijken de gebieden ‘ lange termijn geheugen’ en ‘muziek’ relatief lang in tact te blijven. Als iemand met Alzheimer muziek uit zijn jeugd hoort, worden beide gebieden actief. Soms wekken nummers van toen ook dierbare herinneringen op aan die periode. Zo kunnen mooie momenten worden herbeleefd.
(
Voor de lezers van het Dagblad van het Noorden: Daniël Lohues schrijft in de krant van vandaag een prachtige column over wat muziek met je doet.)

Wij hebben daar ruimschoots ervaring mee. Wat dan altijd wel belangrijk is, is dat mensen iets hebben met de muziek die je zingt. In het huis waar mijn schoonmoeder zat was een mevrouw die heel erg van klassieke muziek hield. Ze liep er regelmatig bij weg als wij zongen: ‘ik ken die liedjes allemaal niet!’
Behalve die ene keer toen ik mijn accordeon bij me had; ik speelde een bekend stukje van Mozart. Ze kwam er bij zitten, wiegde mee op de maat en neuriede de melodie mee. We konden zien dat ze er oprecht van genoot.

Voor de toekomst heb ik nogal wat noten op zang. Ik moet er toch niet aan denken dat mensen dan met mij muziek van Gerard Joling, Gordon, Jannes of Jan Smith gaan zingen…….