Gerard kreeg van Harriët en Cees dagje Amsterdam cadeau voor z’n verjaardag. Met een bezoek aan de tentoonstelling Body Worlds.
Dan hoeven we zelf niet te rijden.
En geen parkeerplaats te regelen.
Geen kaartjes te kopen.
Maar ik kan het dan toch niet laten om voor vertrek even een plattegrondje uit te printen. Want ook al weet iemand anders de weg, ik wil ook zelf graag weten waar ik me bevind in een stad als Amsterdam.

In Body Worlds zijn menselijke lichamen gebruikt van personen die tijdens hun leven al toestemming hadden gegeven voor deze doeleinden. (meer weten? Hierbij een link naar de website. Klik daarna op het tabblad ‘Over’ en kies voor ‘over Body Worlds’).
Daar sta je aan het begin wel raar tegen aan te kijken, maar dat is maar even. Het is werkelijk fascinerend wat je te zien krijgt.
Alle onderdelen van het menselijk lichaam worden voor het voetlicht gehaald.
Een zaal waar het hoofd, de hersenen en de zenuwen centraal staan. Met bijvoorbeeld een fragiel hersenvlies.
Een ruimte waar de spieren in al hun facetten worden belicht. Je beenderen, je bloedvaten, al je organen, van alles waaruit je lichaam bestaat wordt uitgelegd wat de functie is, wat er gebeurt en wat de risico’s zijn.
We zagen de minuscule botjes in onze oren.
We leerden dat je huid zich herstelt als je goed slaapt en dat stress fnuikend is voor je gezondheid.

Wat kwetsbaar is ons lichaam.
Wat een wonder is ons lichaam.
Er werd ons op verschillende manieren op het hart gedrukt om er goed voor te zorgen en om er van te genieten.

Dat deden we. We maakten nog een fijne wandeling door onze hoofdstad en genoten aan het einde van de dag van een heerlijk diner bij een buffetrestaurant.

Een verjaardagscadeau waar vier mensen heel veel plezier aan hebben beleefd: wat een leuk idee!
Detail: wil Gerard in andere musea nog wel eens eerder klaar zijn dan de anderen, deze keer moesten we regelmatig op hem wachten. “Interessant man!”
Als verjaardagscadeau was het dus een schot in de roos.
Dochters weten meestal heel goed wat papa leuk vindt!