Morgen is het de 1e zondag van Advent.

De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst.
De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent.
In de adventsperiode bereiden we ons voor op het kerstfeest.
Het liturgisch jaar begint met de advent.

In huizen en kerken wordt de advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of een adventskrans  waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dan alle kaarsen.

Tijdens de adventsperiode wordt in kerken gebruikgemaakt van de liturgische kleur paars, de kleur van boete en inkeer.
Net als ieder jaar maakte ik vandaag voor ons thuis een Adventsbloemstuk, dit keer met witte kaarsen.
De foto’s op dit blog laten zien hoe ik hierbij te werk ben gegaan.
Eerst verzamelde ik groen uit te tuin: conifeer, Koreaanse zilverspar, hortensiabollen en wat opvulgroen. Toen zocht ik uit mijn ‘kerstbakjesspul-doos’ alle paarse versiering die ik had en stalde alle benodigdheden uit op mijn aanrecht (foto 1).

De oasis modelleerde ik in een langwerpige vorm in de schaal die ik had gekocht voor dit doel en prikte met een houten cocktailprikkertje in de oasis (foto 2).
Daarna verdeelde ik de hortensia bollen over de oasis en prikte daarover heen takjes van de spar. (foto 3)
Dat is wel even een karweitje: van de takken knip ik dan stukjes van 10 tot 15 cm af en aan de onderkant stroop ik de naaldjes eraf. Zo krijg je een kaal stukje tak dat gemakkelijk in de oasis glijdt.
Vervolgens vul ik de schaal zo op, dat je niets meer van de oasis kunt zien. Dat doe ik met conifeer (zelfde behandeling van de takjes als de spar), de paarsje kerst-spulletjes en wat dennenappels in verschillende maten.
Op foto 4 en 5 zie je het eindresultaat: 4 vanaf de zijkant, 5 een bovenaanzicht.
(Klik op de foto’s voor een vergroting.)

Vind je het leuk om terug te kijken naar de Adventstukken van voorgaande jaren?
Hierbij de links naar de betreffende pagina’s:
2016 >>>
2015 >>>
2014 >>>