Mensen die naar Radio 5 luisteren weten wat een ‘Henkie’ is.

Tot vorig jaar december kon je op die zender in de ochtenduren luisteren naar het programma ‘Wekker Wakker ‘ gepresenteerd door Henk Mouwe en Manuela  Kemp. Van Mouwe is bekend dat hij erg gecharmeerd is van Duitse muziek; toen hij eens vakantie had draaide Kemp iedere dag een Duits liedje omdat ze hem zo miste.  “We doen even een Henkie!” zei ze dan en dan hoorde je Udo Jurgens. Of Peter Maffay. Of Conny Fröboes. Die Henkies kon ik hogelijk waarderen. Ze hadden zelfs een keer een ‘Henkie-dag; je kon je favoriete Duitse liedje opgeven en vervolgens werd er een hele aflevering van Wekker Wakker besteed aan Duitse muziek.

Inmiddels is Wekker Wakker niet meer te horen op de radio.  Henk Mouwe is met pensioen en Manuela verhuisde naar een programma in de avonduren. Van 7 tot 10 kunnen we nu luisteren  naar Jeroen van Inkel; dat doe ik met gemengde gevoelens. De muziek is prima, maar aan het gekwaak van Jeroen moet ik nog erg wennen.  Ook nog weinig ‘Henkie ‘s’ gehoord bij hem in de ochtendshow. Overigens: bij Henk en Manuela zat je ook wel eens met kromme tenen te luisteren vanwege het hoge ‘mutsen-gehalte’.

Bij Duitse muziek wordt er onmiddellijk gedacht aan schlagers, maar dat is maar klein deel van het moois dat er in Duitsland wordt uitgebracht.
Vandaag vestig ik de aandacht op het mooiste Duitse lied; wat mij betreft dan hè?
Tijdens een een vervelende huishoudelijke klus in de ochtend van deze zaterdag (ramen wassen, bluuuh…) kwam het lied weer op de oortjes voorbij.
Het heet ‘Lotte’ en is geschreven, gecomponeerd en gezongen door Stephan Sulke.

Een liedje met een trieste ondertoon. De man vraagt aan zijn partner: “Na Lotte, was machen wir nun..?” Ze zijn kennelijk met z’n tweeën op een dood spoor gekomen in hun relatie en hij haalt in het lied herinneringen op aan het begin van hun samenzijn.
Daarin komen prachtige zinnen voor:
Wie wir lebten in dem Mauseloch, in dem miesen grauen Kämmerlein
war es so kinderleicht verliebt zu sein, ohne Zukunft ohne Haus und Geld
uns gehörte doch die ganze Welt?
(hoe we leefden in het muizenhol, in het miezerige, grauwe kamertje,
het was kinderspel om verliefd te zijn, zonder toekomst zonder huis en geld,
de hele wereld was toch van ons?)

Het hele lied ademt de sfeer van: Wat is er toch met ons gebeurd?
Heute weiss ich nicht hab ich etwas falsch gemacht
Hab ich etwas übersehn etwas nicht bedacht?
(Nu weet ik eigenlijk niet; heb ik iets verkeerd gedaan?
Iets over het hoofd gezien? Iets niet bedacht?)
Als je goed luistert naar de instrumentale begeleiding hoor je dat die hoog begint en naar beneden gaat. Bergafwaarts. Net als de relatie.

Triest en melacholiek. Mooi. Vandaag dus mijn ‘Henkie’.
Klik hier >>> voor een video op You Tube.
Klik hier  Lotte- Stephan Sulke   voor de tekst van het lied.