Tijdens mijn dagelijkse wandeling kom ik regelmatig bekenden tegen.  “Hė!  Loop je d’r al weer! Hoe ist?” Meestal zeg ik dan zoiets als: “Naar omstandigheden redelijk wel…. ” De ene dag gaat het beter dan de andere. Vooral mentaal is het sterk wisselend.  Toen we ooit in Engeland op een camping aankwamen en vroegen naar het weer voor de komende week zei een stralende mevrouw bij de receptie: “Ups and downs!” Zo gaat het nu ook met mij; als het Engelse weer.

’s Morgens uit bed en het bijbehorende was- en aankleedritueel is iedere dag weer een hobbel.  De lege dagen met af en toe een bezoekje, lezen, handwerken en computeren geven niet de voldoening van een gewone dag uit het leven voor de operatie. Maar de ene dag geniet ik er van en een volgende dag baal ik er van. Ben ik anders een redelijk gelijkmatig en opgewekt mens,  nu schrik ik soms van mijn eigen gemiep. Om me heen zegt iedereen dat het weer over gaat en dat het iedere dag een beetje beter zal gaan. We gaan het zien, ik doe in ieder geval mijn best!

Deze week belde ik met mijn eigen werk-telefoonnummer. Daar zat op dat moment de collega die mij vervangt. Heel apart om je eigen ’telefoonriedel’ te horen, uitgesproken door iemand anders. Het was erg leuk om haar te spreken, we zaten zomaar bijna een half uur te kletsen. Toen ik ophing was ik blij en gerustgesteld; het komt goed.

Gisteren kreeg ik bezoek van Hetty Veerman. Toen ik in het ziekenhuis op de operatie lag te wachten had ik met haar app-contact. Hetty heeft een aantal jaren geleden na een lastige periode een longtransplantatie ondergaan en stak me een hart onder de riem. Ze stuurde me destijds een foto van haar en haar thorax-chirurg die ze ‘haar reddende engel’ noemde.
Ik appte haar terug: ‘Voor mij zijn in het UMCG vast ook engelen….. is het niet aan mijn bed, dan wel op mijn schouder.’
Hetty had gistermorgen voor mij een cadeautje meegenomen.
Het was een Tiffany glaskunstwerk, ze had het zelf gemaakt.
Een klein engeltje.
Het schittert een beetje in de zon.
En in het donker kan er een klein kaarsje achter staan.

Ups & downs.
Dit was een dag met een hele grote up……bedankt Hetty!

(Heb je belangstelling voor het glaskunstwerk van Hetty? Hierbij een link naar haar emailadres op de website van onze PKN-gemeente)