Op een informatiebijeenkomst voor hartpatiënten sprak ik na afloop één van de organisatoren. Tijdens de power-point-presentatie zagen we bij het onderwerp ‘ontspanning’ wat plaatjes van iemand die aan het vissen was en van fietsers.
“We hadden hier eerst wat yoga-plaatjes op deze plaats, maar daar kregen we nogal wat commentaar op. Yoga spreekt onze patiënten kennelijk niet zo aan.”

Daar was ik het niet mee eens en dat meld ik dan ook.
“Weet je wel hoe goed yogaoefeningen zijn?”
Ja, dat wisten ze wel, maar yoga heeft gewoon geen goede naam.
Dank je wel Youp van het Hek en andere prominente Nederlanders die je belachelijk maken als je aan yoga doet.

Afgelopen dinsdag, na het revalidatie-sportuur, vroeg ik aan de fysiotherapeuten die ons begeleiden of ik mijn dagelijkse yoga-oefeningen aan de anderen mocht laten zien in de vorm van een proefles. Vonden ze een goed idee.
Vanmorgen kregen we dus na het half uur fietsen allemaal een mat en deed iedereen mee met mijn oefeningen. Het lijkt redelijk eenvoudig, maar dat was het voor de meesten niet.
Zelf werd ik er ook heel moe van, omdat ik naast het doen van oefeningen ook aan de anderen uitlegde wat ze moesten doen.
Niet iedereen kon alle oefeningen meedoen; hoefde ook niet. Ik wilde graag laten zien hoe eenvoudig het is om iedere morgen in een minuut of 12 je hele lichaam op te warmen en alle onderdelen  even te activeren. Even, want je doet alle oefeningen maar kort. En natuurlijk hoef je het geen yoga te noemen: Gerard doet iedere morgen rek- en strekoefeningen maar doet hetzelfde als ik.

‘Zwait’n dokter” riep één van de mannen. “Dust doe dit alle mörgens? Bliksem!”
Bij de koffie vertelde één van hen dat het hem niet was meegevallen; hij vond zelf dat hij erg stijf was, gelijk bij de eerste oefening kon hij al niet met z’n handen bij z’n voeten komen. “En eigenlijk beweeg ik wel heel veel, ik loop wel 10.000 stappen per dag, maar dat is maar één soort beweging.

Iedereen was het er over eens dat yoga iedere morgen heel verstandig zou zijn.
Maar ook bijna iedereen dacht dat hij dat niet ging doen. “Dat gaat me niet lukken, dat hou ik toch niet vol.” Jammer. Want als je boven de vijftig komt wordt je lichaam strammer en dit is een goede manier om je lijf wat soepel te houden.
Iedere dag 12 minuten.
12.
Van de 1440 minuten die je iedere dag tot je beschikking hebt.
Wil je weten welke oefeningen ik ’s morgens doe?
Kijk dan op het blog  Yogaclinic in Bakkeveen >>>.
Daar vind je een link naar een PDF met een beschrijving van de oefeningen.
En bedenk: je hoeft niet gelijk alles te doen; drie of vier is ook al goed.

De fysiotherapeuten hadden ook een eigen matje en deden alle oefeningen mee.
Zij waren enthousiast. “Nu hebben we ook eens een paar leuke oefeningen met een mat, hier gaan we beslist wat mee doen.”
Soms vind ik mezelf een yoga-Jehova; ik loop nog net niet met foldertjes langs de deuren.
Maar net als bij de échte Jehova’s: het is voor een goede zaak.
Roept uit aan alle stranden, verbreidt van oord tot oord…..