een alternatief voor 'de waan van de dag'

20 juni: Klik klak.

Gisteren en vandaag was er op Radio 5 aandacht voor een tentoonstelling in het Nationaal Onderwijs Museum >>> in Dordrecht.
De tentoonstelling heet ‘RAGES. Van zweeptol tot spinner’; vanmiddag was de feestelijke opening. Gistermiddag bij ‘Bert op 5′ ging het over flippo’s, knikkers en pokemon. Leuk. Daar was vooral de generatie van mijn kinderen druk mee.
Vanmorgen besteedde Jeroen van Inkel ook aandacht aan rages op het schoolplein en hij vertelde dat hij vroeger een KlikKlak had.

Eergisteren had ik het al over een laatje dat openging, bij de verhalen die vanmorgen bij Van Inkel voorbij kwamen ging er een hele kast open: 1971. Zo’n KlikKlak had ik ook, als één van de eersten bij ons op school. Weet je niet wat een KlikKlak is? Hierbij een link naar de YouTube-video Klik klak rage 1971.

Bij ons op het schoolplein van de Christelijke Nationale School in Hoogersmilde (lees hierbij het blog Klas van de week >>> uit 2016)  had je naast rages (speldjes sparen, sleutelhangers) ook spelletjes die soms ineens weer helemaal populair werden. Iemand nam een springtouw mee en twee dagen later werd er alleen nog maar touwtje gesprongen. Met de bijbehorende liedjes, o.a. In spin, de bocht gaat in.
Elastiektwisten (zie foto links) was ook zo’n spel wat jaarlijks een plein-opleving beleefde en ook kaatseballen kwam regelmatig terug. Ik had drie kleurige ballen in een gehaakt netje.   Als jong basisschool kind keek ik huizenhoog op tegen de meisjes uit hogere klassen die met vier en soms met vijf ballen tegelijk konden kaatsen tegen de blinde muur van de school.
Verder had je nog tollen, bliklopen, hinkelen op zelf getekende cijferblokken, ‘Schipper mag ik overvaren’, ‘Vissie-net’ “Stand in de mand en de bal is voor…..”, tikkertje en verstoppertje.

Vanmiddag onder het eten had ik het er met Gerard over. Alle dingen die ik noemde had hij eigenlijk niet veel gedaan. Hij was altijd alleen maar aan het voetballen. En als wij aan het kaatseballen waren tegen de blinde muur van de school, dan stonden we de voetballers in de weg, omdat de blinde muur grensde aan het speelveld. Als hij al op het plein speelde probeerden ze de bal van het ene in het andere fietsenhok te schoppen.

Soms vragen we ons hardop af of we wel in dezelfde klas zaten, zo verschillend zijn onze herinneringen.
Net als mannen komen ook jongetjes van Mars……

Vorige

19 juni: Geen lunch bij IKEA.

Volgende

21 juni: Bloemen – Mozaiek.

  1. Carlijn Waninge

    “Geluidsvervuiling” hahaha

    • Ada

      Jah! Alsof dat het ergste was….. je had blauwe plekken op je polsen als die balletjes niet tegen elkaar klikten; zeer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén