een alternatief voor 'de waan van de dag'

23 juni: Van gas los 1: Als er één schaap over de dam is…..

Vandaag begint op deze website een nieuwe blogserie: ‘Van gas los.’
Al maanden verzamelt Gerard informatie over zonnepanelen en warmtepompen; af en toe word ik daarin bijgepraat, maar Gerard is de kenner op dat gebied.
Daarom gaat hij gas(t)blogs schrijven over dit onderwerp, vandaag de eerste:

 Als er één schaap over de dam is….

Gistermiddag ging de kogel door de kerk, wij gaan, ik bedoel onze woning gaat, Van het Gas af! De laatste weken kan het je niet ontgaan zijn dat we in Nederland van het gas af moeten. Grote krantenkoppen; De Gaskraan gaat op termijn dicht! De belasting op gas wordt 75% hoger enzovoort!
Al vanaf 2015 loop ik met de gedachte rond of wij ons huis misschien Gas-loos zouden kunnen maken. Toen al heb ik er door installatiebureau Mebatherm uit Roden naar laten kijken, maar helaas…..

Maar nu kan het! Binnenkort gaat de CV-ketel er uit en komt er een warmtepomp in en voor een groot deel wekken we dan eigen elektra op met zonnepanelen. Wat in 2015 nog niet realistisch was is vandaag mogelijk. De technieken zijn verbeterd, de prijzen zijn lager en daardoor is het rendement hoger dan drie jaar geleden. Een lang gekoesterde wens van mij (waar ook Ada vierkant achter staat)  komt uit. Wij voelden ons gisteren als ‘het eerste schaap dat over de dam is’ om met eigen duurzaam opgewekte energie onze woning te verwarmen en te voorzien van warm water en elektra.

We werden gistermiddag koninklijk onthaald voor de ondertekening van het contract bij Mebatherm >>>. Deze Roder ondernemer is qua bedrijfsvoering één van de koplopers op het gebied van duurzame energietechnieken. Voor hen was het ook een prestigekwestie om de eerste bestaande woning van het gas af te helpen. Een mooi moment om na een periode van goede voorbereiding een handtekening te zetten onder deze overeenkomst.

Als ik er met mensen over praat merk ik dat er veel belangstelling voor dit onderwerp. Met alle plezier zal ik de komende maanden enkele gas(t)blogs schrijven om uit te leggen wat er bij komt kijken en wanneer een woning geschikt is om van het gas af te krijgen.  Wordt vervolgd.

Klik hier voor alle delen van deze blogserie:

1. Als er één schaap over de dam is…>>>
over hoe het besluit ‘Van gas los’  tot uitvoering werd gebracht.
2. Kan dat zo maar dan? >>>
over de voorwaarden en de eisen die gesteld worden aan je huis voor ‘Van gas los’.
3. Een DUURzame investering >>>
de CV-ketel eruit, de warmtepomp er in.
4. Back stage >>>
een blik achter de schermen: werkers over de vloer.
5. Zonnepanelen – mooier wordt het niet >>>
over het plaatsen van de zonnepanelen en alle achtergrondinformatie.
6. Van gasstel naar inductiekookplaat >>>
Een geheel andere manier van koken.

Vorige

22 juni: Italiaans. Op mijn verzoek….

Volgende

24 juni: De nieuwe mode van Oranje.

  1. Herald Noot

    Bedankt voor het vertrouwen en de mooie blog, maar bovenal gefeliciteerd met jullie gasloze toekomst. Samen gaan we er een mooi project van maken! (Helaas kon ik de foto met de schaapjes hier niet plaatsen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén