Gerard vond dat we eigenlijk eens wat vaker vette vis moeten eten.  Dat is goed voor hart en bloedvaten . “Is er ook een recept met bijvoorbeeld makreel en pasta?” We vroegen het de bekende kok meneer Google. Hij stelde voor een penne-schotel te maken met broccoli, kaassaus en makreel.

Vrijdagmiddag kocht ik op de markt ongeveer 250 gram gerookte makreel, in de veronderstelling dat ik wat filetdelen zou meekrijgen. Maar ik kreeg een donkerbruinige vis met de kop en de staart er nog aan. En ogen die me aankeken. “Hoe maak ik zo’n vis schoon?” vroeg ik aan de visboer. Hij legde me, tot vermaak van de omstanders, uit hoe dat moest.
Hmmm;  ik moest het nog zien.

Maar ik redde het prima.  Knoeiend met de vis zag ik ineens mijn moeder weer bij het aanrecht staan om de graten uit de makreel te zoeken.  Wij kregen het wel eens in het weekend als traktatie op brood.
Niet alle vis kwam dus in de penneschotel,  we bewaarden ook nog wat voor de lunch van zaterdag.

Ook eens deze schotel proberen?

Recept voor twee personen:
– 130 gram penne
– 400 gram broccoli
– Bekertje crème fraîche
– 1 ei
– Zakje geraspte parmezaanse kaas. (125 gram)
– 200 gram gerookte makreel
– 1 ui

Penne koken volgens aanwijzingen op de verpakking.
Roosje van de broccoli stronk afsnijden en 10 – 15 minuten koken (beetgaar).
Ui in kleine stukjes snijden en fruiten. Crème fraîche in een klein pannetje doen en loskloppen met het ei. Al roerend aan de kook brengen en in delen de geraspte kaas toevoegen. Als alle kaas is opgenomen in de saus voeg je de gefruite ui nog toe.
Saus met de broccoli door de penne roeren en de makreel in kleine stukjes (pas op voor graten)  over de schotel verdelen.