Vandaag moest ik even in de Wereldwinkel zijn en daar zag ik de aankondigingsborden al staan: de Wereldwinkel in Roden wordt 40 jaar! Toen wij in Roden kwam wonen, in 1989, zat die winkel op de zolder van de Winsinghof, het pand naast de Catharinakerk.
Dat was natuurlijk niet een hele blitse locatie, dus men heeft toen alles op alles gezet om een ‘gewone’ winkel te kunnen inrichten, wat resulteerde in het pand  aan de Nieuweweg waarin  de Wereldwinkel nu gevestigd is. (Lees hier meer over de geschiedenis van de wereldwinkel).

In de loop van de jaren heeft het assortiment van de Wereldwinkel een verandering ondergaan. In het begin ging het vooral om voedsel-producten (koffie, thee, chocola etc.) maar die handel werd geleidelijk overgenomen door de supermarkten. Fair-trade-producten waren toen nog heel bijzonder……. we staan er niet bij stil, maar eigenlijk is het fantastisch dat het tegenwoordig gemeengoed is geworden.

Het filiaal in Roden opereert onder de paraplu van Wereldwinkels Nederland, maar is wel een zelfstandige winkel. Er werken alleen maar vrijwilligers en een klein deel van hen verzorgt de inkoop. Daarvoor gaat men naar landelijke distributiecentra en kiest  daar  producten die passen bij hun eigen winkel. Heb je belangstelling? De Wereldwinkel is nog op zoek naar enkele vrijwilligers om het huidige team te versterken.

De Wereldwinkel is uitgegroeid tot een cadeau-winkel waar je in elke prijsklasse wel een geschikt cadeau kunt kopen. Het assortiment is heel uitgebreid, op de website vind je onder het kopje ‘Producten’ een uitgebreide beschrijving van wat er allemaal te koop is.
Hierbij een link naar hun website >>>
Van sieraden tot tassen, van koffie tot chocolade, van beelden tot raamhangers. In het verleden kocht ik er al eens een rugtas, geborduurde etuitjes, thee-cadeautjes en kinderboekjes.  Op de foto’s links en rechts zie je een aantal vitrines uit de winkel.
“Wat verkoopt het beste?” vroeg ik de dames. Dat is verrassend genoeg nog steeds de koffie! De wereldwinkel verkoopt een merk koffie (Café de Origen)  dat niet in de supermarkten verkocht mag worden en daar is nog steeds heel veel vraag naar.

Toen ik de aanwezige vrijwilligers vroeg wat op mijn website echt even in het zonnetje

Bronzen beeldjes uit Burkina Faso

moest noemden ze de bronzen beeldjes uit Burkina Faso.  Bronsgieten is in Burkina Faso een traditioneel en belangrijk ambacht. Het geeft de beeldhouwers de mogelijkheid hun positie te verbeteren.

Dit weekend is er een feestje in de Wereldwinkel: 40 jaar Wereldwinkel Roden!
Dat wordt a.s. zaterdag 25 uitgebreid gevierd met o.a. koffie-, thee- en chocoladeproeverij, demonstraties salsadansen en diverse activiteiten voor kinderen. Voor het hele programma zie 40-jarig jubileum >>>.
Word je ook 40 op 25 augustus en woon je in de gemeente Noordenveld? Kom dan langs a.s. zaterdag, er ligt een leuke verrassing op je te wachten.