Vrijdagmiddag staat er FysiYoLates in mijn agenda.
Met een zere rug zag ik mezelf nog niet heel ingewikkelde oefeningen doen op het matje, maar ik besloot toch te gaan. “Wat niet kan doe ik dan gewoon niet” dacht ik bij mezelf.
Maar er lagen helemaal geen matjes. We gingen eerst gewoon staan en danspassen maken. Als je met je voet de grond aantikte, moest je je heup een beetje optrekken.
Je bekken kantelt dan een beetje.

Trijntje vertelde dat ze in de mannengroep vanmorgen een compliment had gegeven: “Mannen, wat kunnen jullie dit goed!” Dat vonden de heren erg aangenaam om te horen.
Toen Trijntje vervolgens zei dat ze hartelijk welkom waren bij de salsa-dans-lessen verderop in de week waren ze ineens een stuk minder enthousiast.

Terug naar de les. Na het dansen kregen we allemaal een grote bal, een soort skippybal, maar dan zonder handvat. Met deze bal gingen we allerlei oefeningen doen. Er op zitten en je bekken als een schaal heen en weer bewegen bijvoorbeeld.
“Breng je rechterheup naar je rechteroksel.”
Hè? O, Trijntje bedoelt: RICHTING je rechter oksel.

Zitten op de bal met de voeten van de grond en losse handen.
Je heupgewricht ronddraaien op de bal.
Zittend op en neer wippen op de bal en in één keer opstaan.
Bij al deze oefeningen voelde ik mijn rug, maar mits rustig uitgevoerd was het nog goed te doen.

“Ga je op je knieën zitten met de bal voor je. Omhels nu de bal.”
Wij krijgen werkelijk de gekste opdrachten, maar niemand vertrekt een spier; iedereen slaat z’n armen hartstochtelijk om de grote bal heen en wacht op verdere instructies
Het was de bedoeling dat we over de bal heenrolden, in die houding deden we ook verschillende oefeningen.

Eigenlijk heb ik vanmiddag alle oefeningen mee kunnen doen; mijn rug was beslist wat soepeler geworden. Ik dacht aan de goede adviezen van vande week: “Niet gaan zitten! Niet gaan liggen!  Blijf in beweging!”
Maar aan het einde van de les mocht ik eindelijk met mijn vermoeide en geplaagde rug gaan liggen. Even ontspannen; ach wat heerlijk.
Trijntje gaf me nog een ontspanningsoefening mee voor thuis en plakte fel-rose tape op mijn rug: mag ik uitproberen. Volgens haar biedt deze tape door zijn elasticiteit extra ondersteuning voor het gewricht, zonder de bewegingen te blokkeren. Door de tape wordt de huid als het ware een stukje van de pijnlijke onderlaag getild, waardoor de druk en de spierspanning op de pijnlijke plek afneemt.

FysiYoLates. De les doet haar samengestelde naam eer aan.
Fysio, yoga en pilates.
Ook (en misschien wel juist) als je een zere rug hebt.