Via het secretaressenetwerk van mijn werkgever werden we uitgenodigd voor een workshop over ons vak. Het thema was: hoe ga je om met de veranderingen waaraan het vak van secretaresse onderhevig is?

Met collega’s Jacquelien en Lies meldde ik me in de bestuurskamer van het Heymanscentrum. Met een tiental andere collega’s luisterden we naar wat Dianne van de Rijt van het instituut Schoevers >>> ons in die workshop vertelde.
‘Veertig jaar geleden typten we op een grote, mechanische schrijfmachine op twee voorbedrukte vellen (met logo) met carbonpapier ertussen en togen we met een steno-blok en drie geslepen potloden naar de kamer van de directeur om de opdrachten in ontvangst te nemen. En we haalden koffie voor hem.
In 1984 werd de tekstverwerker geïntroduceerd en in 1995 kwam internet voor iedereen beschikbaar.”
Anno 2018 ziet de secretaressewereld en geheel anders uit. Als je nu nog weet wat carbonpapier is verraad je daarmee je leeftijd.

Dianne vertelde ons dat het werk is veranderd, maar ook de rol van secretaresse is veranderd. Vroeger bleef je bescheiden op de achtergrond, de voorgrond werd ingenomen door je leidinggevende en je enige doel in het leven was dat hij van de vroege ochtend tot late middag werd ondersteund en geholpen op secretarieel gebied.
“Maar” hield Dianne ons voor “het wordt tijd om uit die coulissen te komen en ook een plek op het podium voor jezelf te creëren. Wat kun jij, wat een computer op den duur niet van je kan overnemen? Dat zijn je soft-skills zoals o.a. je communicatieve vaardigheden, je flexibiliteit en je creativiteit. Daarin onderscheid je je van de digitale ondersteuning; jij bent geen robot.

In deze nieuwe tijd is het Nederlands kennelijk niet meer goed genoeg.
Er werd gestrooid met termen als ‘learning agility, scrum, soft skills, smart tools, connecting people en incompany’. Daar word ik altijd een beetje kriebelig van. Gebruik toch normale Nederlandse woorden, het is toch nergens voor nodig om al die buitenlandse termen te gebruiken? Maar binnen onze eigen organisatie begint men er ook al mee.
De afdeling P&O (Personeel en Organisatie) werd HRM (Human Resource Management).

Het was een fijne middag. Wat bleef hangen? Dianne gaf ons goede raad.
1. Maak een account aan op Linkedin. Onze beroepsgroep is daar ondervertegenwoordigd en er zijn leuke netwerken en fora waar je iets aan kan hebben. Wordt vervolgd dus; Aaltje op Linked in, binnenkort in dit theater.
2. Als er iets verandert in je organisatie en het heeft gevolgen voor jou, dan heb je daar meestal geen invloed op. Je hebt wél invloed op hoe je er zelf mee om gaat. Toon bereidheid om over die veranderingen na te denken en beweeg mee.
Daar kan ik mijn huidige situatie wat mee!

Een mooie bijvangst van deze bijeenkomst was dat ik een aantal collega’s ontmoette die ik alleen maar kende van telefonisch overleg.
Om in de sfeer van de workshop te blijven: leuk om elkaar ‘te meeten’ en ‘te connecten’……