Bij ons in huis hangt een klein strengetje met mini-kraanvogeltjes.
Heb ik gekocht bij onze PKN-kerk.
Het strengetje herinnert me aan het belang van vrijheid.
Gistermiddag keek ik de laatste aflevering van ’80 jaar oorlog’ en werd ik er weer even bij bepaald hoe kostbaar vrijheid is.

Die strengetjes werden eind september/begin oktober verkocht om aandacht te vragen voor de nieuwe ZWO-kalender voor 2019. Op de dertien pagina’s van die kalender staan kunstwerken, gemaakt door kunstenaars uit onze gemeente.
Hierbij een korte samenvatting van wat er over deze kalender in Kerknieuws stond:

Over vrijheid en kraanvogels

Het thema van de ZWO-kalender voor het komende jaar is vrijheid. In Nederland lijkt vrijheid heel gewoon.
We hebben geen oorlog en iedereen mag zijn wie hij/zij is toch?
Of misschien toch niet helemaal?
Worden we toch belemmerd in onze vrijheid door wat anderen van ons vinden?
Wordt onze afkomst, huidskleur, geloof, geslacht of seksuele voorkeur een belemmering om in echte vrijheid te leven door de houding van onze medemens?
In hoeverre voel je je vrij om te leven zoals je wilt?
In hoeverre geef je anderen de ruimte om in vrijheid hun leven te leiden?

In veel landen is vrijheid nog minder vanzelfsprekend, je kent de voorbeelden wel.
Met de aanschaf van de ZWO-kalender ondersteun je het project ‘Straatkinderen in Oeganda’ van Kerk in Actie.

13 kunstenaars hebben voor deze kalender op zeer veel verschillende manieren het thema vrijheid uitgewerkt. Zo heeft mevrouw Schaafsma 1000 kraanvogels gevouwen en geregen tot een prachtige mobiel.

In Aziatische landen worden kraanvogels als geluksbrengers beschouwt. Ze staan symbool voor vrede, vrijheid en gerechtigheid. Bovendien worden ze gezien als boodschappers van wijsheid. Volgens de overlevering zal van iemand die 1000 kraanvogels heeft gevouwen zijn wens voor vrede en vrijheid in vervulling zien gaan. Ook zijn er voor ieder slachtoffer van de MH17 1000 kraanvogels gevouwen.

In het Christendom is de kraanvogel het symbool van waakzaamheid en oplettendheid en een vooruitziende blik. De kraanvogel is dus bij uitstek het symbool om ons bij de les te houden, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we dus waakzaam moeten blijven, want ook in onze samenleving liggen de vijanden van de vrijheid, zoals discriminatie en  haat zaaien, op de loer.

Hierbij een link>>>naar de pagina op de PKN-website over deze kalender.