Vanmiddag verwelkomde de burgemeester Sinterklaas in Roden.
Feest in Roon, de Vereniging voor Volksvermaken had het weer prima voor elkaar.
Met Jon en Frea ging ik ook even kijken; in Engeland komt per slot van rekening nooit een Sinterklaas cadeautjes brengen. Waar ik het meest van geniet is het sfeertje. De kleine kindjes met hun geschminkte koppies,  Pietenmutsjes en Sintkleren, de ouders,  opa’s en oma’s, allemaal een beetje opgewonden langs de kant van de weg. Jammer dat er langs de kant van de weg waar de optocht langs komt ook zoveel geparkeerde auto’s staan. Die kunnen voor zo’n feestelijke intocht toch wel ergens anders staan zou je zeggen.

de pepernotenmachine!

Eerst kwam er een kolossale pepernotenmachine voorbij en vervolgens zagen we Muziekvereniging Noordenveld die dansend, toeterend en trommelend meeliep mee in de stoet; beslist sfeerverhogend op zo’n middag. De goede Sint liep overal handen schuddend en tekeningen in ontvangst nemend tussen een haag van mensen door en zijn Pieten deelden pepernoten en lekkers uit.

Het sfeertje. Nog volkomen ‘zoals het hoort’ in Roden en in heel veel dorpen en steden in het Noorden, maar op Nu.nl zag ik dat de sfeer in sommige steden behoorlijk grimmig was geweest. Verdrietig word ik daarvan.
Kunnen we nou het woordje ‘zwart’ niet gewoon weglaten? Sint en Piet er van maken?
En de Pieten lila, groen en lichtblauw schminken?
Dat verandert toch niks aan het feest?
Daniël Lohues constateerde vanmorgen in zijn column dat de Sinterklaasliedjes die uit de speakers schallen ook niet meer  de vertrouwde liedjes van vroeger zijn.
De maatschappij verandert, wij veranderen mee.
In de krant stond dat kinderen geen last hebben van een Piet met een andere kleur maar wel van grote mensen die ruzie maken.
In september hoorde ik over dit onderwerp een preek van Walter Meijles; daarvan heb ik destijds een gedeelte van de tekst op mijn blog van die dag gezet omdat het mij zo aansprak;  hierbij een link naar dat verhaal  Pepernoten in september>>>. 

Na zo’n middag met zoveel Sinterklaaspret en gespannen kindersnoetjes hoop ik vurig dat het Nederlandse Sinterklaasfeest in deze vorm blijft bestaan. (Hierbij een link naar een blog dat ik schreef in 2015 over Sinterklaas van vroeger >>>) Het zou toch eeuwig zonde zijn als ‘onze’ goede Sint zou worden vervangen door de kerstman?
Eigenlijk zouden we met de Zwarte Pieten-discussie net zo moeten omgaan als met die

….. geparkeerde auto’s bij de intocht van Sinterklaas

geparkeerde auto’s in het centrum: je hebt er last van, je vindt het stom, maar het probleem is er en je kunt er op dat moment niets aan doen. Ga er gewoon met elkaar omheen staan en laat zien dat je ook met dat stomme probleem een leuk feest kan vieren.
Misschien bedenkt de gemeente Noordenveld ooit wel eens dat het fijner zou zijn als het centrum autovrij was.
En misschien bedenken dan de ‘grote mensen’ die het Sinterklaasfeest organiseren dan wel dat lila, groene en lichtblauwe Pieten ook prima kunnen.
Voortschrijdend inzicht.

‘Ho ho… ho ho….’
Je moet er toch niet aan denken.