Gisteren gingen we met ons hele gezin naar de Weihnachtsmarkt en de Schachte-Zauber in Bremen. De ‘Schlachte’ is een promenade langs de oostelijke oever van de rivier de Weser in het oude centrum van Bremen. Het was ooit een van de havens van de stad. ‘Schlachte’ is een oud-Duits woord voor een oever van de rivier, versterkt met houten palen die worden aangebracht door ze in de bodem te hameren (van het Duitse einschlagen). Het woord ‘slait’ werd al in 1250 gebruikt om te verwijzen naar de rivieroever in Bremen.

In het begin van de 17e eeuw tot het begin van de 19e eeuw was de Schlachte de belangrijkste haven van Bremen. De komst van de spoorweg in 1860 bracht grote veranderingen in de havens van Bremen, vooral nadat Bremerhaven in 1862 met het spoorwegnet was verbonden.
De Schlachte speelde toen geen rol meer als haven voor de stad.
Sinds 2004 is de Schlachte-oever van de Weser het toneel van een kerstmarkt met een  middeleeuwse, historisch maritieme sfeer, de Schlachte-Zauber genoemd (Schlachte Magie).

In 2016 werden Gerard en ik door Harriët en Cees uitgenodigd om mee te gaan naar de Weihnachtsmarkt in Bremen. (Daarover schreef ik toen ook al een blog, zie Kerstmarkt in Bremen>>>). Toen ontdekten we eigenlijk iets te laat die Schlachte-Zauber, dus toen we met onze kinderen het plan opvatten om dit jaar met z’n achten naar de Weihnachtsmarkt  in Bremen te gaan, bedacht ik dat we dan eerst die Middeleeuwse markt zouden opzoeken.

Om kwart over 11 zaten we midden in Bremen in Konditorei Stecker Am Rathausplatz. Kaffee mit Kuchen. En wát voor kuchen: van Schwarzwälder Kirsch tot Zwiebelkuchen mit Speck. Geniessen!
Daarna zochten we de Schlachte-Zauber op. Het was weer net zo mooi als twee jaar geleden. De sfeer, de muziek, de optredens: natuurlijk heb ik foto’s gemaakt, maar daar

Harp & luit.

komt niet uit naar voren hoe leuk het is.
Eén foto geeft een beetje weer hoe het is: een harpiste en een luitspeler.
Zij spelen in een grote kraam die is ingericht als een middeleeuwse herberg.
Meer sfeerplaatjes zien? Klik dan op bijgaande link naar de website van de Schlachte-Zauber >>> en ga dan naar ‘Impressionen’. Dort finden sie die schönsten Foto’s vom Schlachte-Zauber.

Wat zal ik nog meer vertellen? Mijn blogs mogen van mijzelf nooit langer zijn dan 500 woorden en als ik alles wil vertellen heb ik aan 1000 woorden nog niet genoeg.
We boemelden terug naar de Weihnachtsmarkt in het centrum van Bremen, dronken thee/koffie en werden weer een beetje warm bovenin een megalomaan groot warenhuis. We wilden de dag afsluiten in een blokhut op de Schlachte-Zauber waar ze warme Glühwein en appeldrank verkochten. We kwamen, soms voetje voor voetje schuifelend door de grote mensenmassa, bij de Holzhütte en stonden na enig gedrang met z’n achten met een warm drankje achter in de tent aan een sta-tafel. Ik hoef vast niet uit te leggen dat Gerard en ik ontzettend genieten van het feit dat we daar ‘met ons hele spul’ staan.  Zum Wohl!
Toen de drankjes op waren moesten we er nog weer uit, maar het leek wel steeds drukker te worden naarmate de dag vorderde. We pakten elkaar bij de schouders en als een treintje wurmden we ons door de marktgasten heen weer naar buiten. Ik geef toe: sommigen van ons zongen daar een liedje bij. “Oe iepelepiep, oe hazeliep, oe oi, oe oi!”
Dat ontlokte bij een omstander de opmerking: ‘Die Leute brauchen eine Polonaise um raus zu kommen!”

Oeps.
574 woorden……en dan heb ik die lelijke beker nog niet eens benoemd: nu heb ik er twee!