een alternatief voor 'de waan van de dag'

5 januari: Het drama van Appingedam.

Vrijdag, de laatste dag van mijn kerstvakantie, had ik afgesproken met vriendin Gineke om ‘iets gezelligs’ te gaan doen.
Het werd Appingedam.
“We moeten eerst naar de VVV voor een plattegrond, anders weten we de weg niet” zei Gineke, dus toen we de auto in het centrum hadden geparkeerd volgden we de richtingaanwijzers en kwamen bij het VVV-kantoor.
We kregen een plattegrondje en een folder met de beschrijving van een stadswandeling van 1,2 kilometer. Dat durfden wij nog wel aan.

Het werd nog even gezellig in het VVV-kantoor. Gineke had in Appingedam twee jaar op de MULO gezeten en toen de mevrouw achter de balie de naam van de directeur noemde dacht ik even dat het er op zou uitkomen dat ze samen in dezelfde klas hadden gezeten, maar dat was niet zo.
Ergens in mijn geheugen zat het verhaal van burgers van Appingedam die in de Nicolaikerk waren omgebracht door de Groningers.
“Wat is er waar van dat verhaal?”
Het was echt gebeurd. De vriendelijke medewerker (die Sibo  bleek te heten) vertelde dat de steden Appingedam en Groningen rond 1500 even sterk waren, maar dat de Groningers de macht naar zich toe probeerden te halen door te eisen dat in hun stad ‘stapelrechten’ werden betaald. De Damsters waren het daar niet mee eens. Dit staat er over op Wikipedia: In 1514 werd Appingedam ingenomen door Georg van Saksen. De bevolking, die voor een deel zijn toevlucht had gezocht in de Nicolaikerk, werd uitgemoord. Bij dit bloedbad kwamen  meer dan 1000 mensen om het leven, waaronder ook ouden van dagen, vrouwen en kinderen.

Sibo mopperde dat er nota bene een straat in Appingedam naar deze Georg van Saksen was vernoemd, “alsof hij een grote held was in onze geschiedenis”, maar die discussie wordt de laatste tijd wel over meer namen gevoerd……
Hij vertelde ons nog iets over de beroemde Hangende Keukens in Appingedam.
“Als je die stadswandeling straks doet en je slaat na dat bruggetje linksaf de Solwerderstraat in, dan kun je op nr. 14 aanbellen. Daar mag je vaak wel even naar binnen om zo’n hangende keuken van binnen te bekijken”.
Zo gezegd, zo gedaan. En zo stonden Gineke en ik enkele minuten later in de gang bij Paul Roelofs die ons vervolgens het interieur van zijn Hangende keuken liet zien. Op internet vond ik een video >>> over de Hangende Keuken waar we Paul vanuit zijn keuken over deze bezienswaardigheid horen vertellen.

We dronken koffie in ‘het Hof van Daam’,  lunchten in ‘croissanterie The Fifties’ en wandelden langs de verschillende bezienswaardigheden.
Van Sibo mochten we nog wel eens terugkomen, want we konden nu niet in de kerk en ook niet in het stadhuis. Dan zou hij als gids een stadswandeling voor ons verzorgen; verder moesten we dan ook een rondvaart door de grachten maken én het stadmuseum bezoeken.
Op het kaartje dat ik kreeg van keukenman Paul stond dat hij vrijwilliger is van de Groninger Zilverkamer (klik hier >>> voor een link met info) in Appingedam; dat museum hebben we ook nog niet gezien.
En toen we Gerard opzochten in zijn kantoor bij BBC aan de Fivelpoort riep hij uit: “Ben je dan niet in de haven geweest?’

Nee man.
Ook gemist.
Je bedenkt toch van te voren niet dat er zoveel te zien is in een klein stadje in  Oost-Groningen?
We’ll be back for more. 

Vorige

4 januari: Rookworstsalade.

Volgende

6 januari: Wat nou mythe….. mieters!

  1. Pieky

    Joods begraafplaats wel gezien toch? En huize philedelfia?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén