een alternatief voor 'de waan van de dag'

12 maart: Stadswandeling bij Code Oranje.

Een vergadering van Gerards werk op maandagmorgen om 09.00 uur.  Op zich niks bijzonders, maar de locatie was Etten Leur.  “Dat ga ik ’s morgens zo vroeg niet doen, alle kans op dikke files, ik neem wel een hotel op zondagavond” zei hij begin dit jaar. “Als dat weer eens voorkomt kunnen we er met z’n tweeën wel een weekendje Breda van maken!”

Het kwam weer voor; zaterdag middag checkten we in bij het Amrath hotel en ’s middags om 15.00 u liepen we te genieten van de sfeer in de oude binnenstad van Breda. We hadden ons drie doelen gesteld : Gerard wou graag een nieuwe  riem,  ik wilde naar een wolwinkel en we zouden naar de VVV voor een beschrijving van een stadswandeling die we dan zondag zouden kunnen doen.  Bij een typische ‘handwerkmevrouw’ met een heerlijke Brabantse tongval kocht ik zes bolletjes wol in de opruiming (“Nee àecht,  het is gjewoon te gjeef,  maar het moet wàegj,  háe?”) en Gerard vond een mooie riem bij een hippe mannenmodezaak. Helaas was de VVV gesloten; maar de kroegen gelukkig niet, dus wij namen rond 17.00 u een lekkere borrel.  Met bitterballen. Het voelde als vakantie.

Zondagmorgen vonden we tot onze grote verrassing een uitdraai van de stadswandeling ‘de Historische kilometer van Breda’ in de foldermolen van het hotel. De Van Rossems hadden ons al nieuwsgierig gemaakt naar de stad en het was inderdaad zeer de moeite waard.  “Waai niet wàegj, hàe!” riep de baliemedewerkster; wegens harde wind was voor zondagmiddag code oranje afgegeven, maar dat weerhield ons niet van de stadswandeling.

Breda is eeen mooie oude stad.  Een authentieke begijnhof met kruidentuin,  een kasteel waar nu de KMA in zit,  oude gebouwen en een historische haven waar nog twee verdedigingstorens te zien zijn, met daartussenin  het gat van Breda.  Maar het allermooist  was het interieur van de grote kerk. We kochten een audio-tour en liepen een half uur met alle mogelijke achtergrondinformatie op de oortjes met open mond door de kerk. Praalgraven van oude Oranjes,  sporen van de beeldenstorm,  oude muurschilderingen: wat was er veel te zien. Zo’n audio-tour is gewoon een heerlijke manier om  een museum te bezoeken.
Benieuwd naar wat we gezien hebben? Hierbij een link naar de website >>>, waar je een filmpje kun zien met een kleine impressie van de kerk.

Van Code oranje hebben we weinig last gehad.  Toen het even begon te plenzen konden we op de Grote Markt (waar de terrasstoelen en parasols bijna wegwaaiden) terecht in een horecagelegenheid waar men warme chocolademelk met slagroom serveerde.

Als ‘Etten Leur om 09.00 u’ weer voorkomt is het misschien wel mooi weer.
Pakken we dan een terrasje of een ijsje.

Vorige

11 maart: Zen door breien.

Volgende

13 maart: Aaltje dag, solo-editie.

  1. Sijnie

    Breda, geweldige herinneringen van de tijd dat wij in Hank woonde(18 jaar gewoond)! Zelfs nog div. keren gezongen met ons koor in de Grote Kerk van Breda! De Messiah uitgevoerd en div. concerten gegeven in de Grote Kerk tijdens een prachtige bloemen tentoonstelling! Maar ook winkelen, naar het theater en uit eten! Maar dit alles alweer lang geleden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén