In het hotel in Zuid Limburg maakte ik op maandagmorgen een praatje met de man die ons thee bracht bij het ontbijt.  “Het is nog geen hoogseizoen, hé?” constateerde ik. “Nee,  maar dit is de stilte voor de storm. André  Rieu komt dit weekend in Maastricht!”
“Oh? Leeft dat dan nog hier? ”
Uit zijn reactie bleek dat dat een hele domme opmerking was.
Rieu leeft daar. En hoe…

Hij neemt het hele plein in beslag….

In de lounge van het hotel lag een Limburgs tijdschrift;  een echte ‘glossy’, genaamd Chapeau. Daarin stond een interview  met André Rieu. Hij vertelde in dat gesprek dat de horeca aan het Vrijthof in het begin helemaal niet zo blij was met zijn concerten; hij neemt immers het hele plein in beslag en is zo prominent aanwezig dat niemand er om heen kan. Maar de vrede is inmiddels getekend. De hotels en restaurants mogen kaarten voor de concerten verkopen in arrangementen gecombineerd met hun eigen etablissement. Er wordt enorm veel verdiend in de maand dat Rieu zijn concerten  geeft.  Bezoekers uit meer dan 80 landen komen in deze periode naar Zuid Limburg; alle hotels in de omgeving van Maastricht zitten tjokvol. Eén strikte eis stelt Rieu: geen alcohol schenken vlak voor en tijdens een concert.

Duizenden mensen gaan deze maand genieten van de show van Rieu.  Wij gingen tijdens een fietstocht naar Maastricht  om de voorbereidingen te bekijken. Je weet niet wat je ziet.  Het Vrijthof is helemaal volgebouwd.
Inderdaad. André Rieu leeft nog hier.
Hierbij een link naar de website ‘Theater aan het Vrijthof’>>>.
Heb je even een idee.
En vergeet vooral niet om het filmpje even te bekijken.

Woensdagmorgen kwam een mevrouw ons een potje thee brengen bij het ontbijt.
Aan haar vroeg ik of ze nog naar Rieu ging dit jaar.  Nee, maar ze was in het verleden wel al vier geweest.
“en het is zooooo fantastisch mooi!  Een belevenis!”
Ik bood mijn excuses aan voor die hele domme opmerking tegen haar collega op maandagmorgen.  “Het is voor jullie natuurlijk net zoiets als de TT bij ons in Drenthe.”

“TT? ”
Ik legde uit dat dat wereldberoemde motorraces in Assen waren.
Ze had er echt nog nooit van gehoord.