In het blog over de volkswijsheid over bier en wijn/plezier en venijn vroeg ik me af waar het woord ‘kater’ vandaan komt. De belofte dat ik daar later op terug zou komen los ik vandaag in.

In 1850 dook het woord kater in de betekenis van ‘onaangename gevoelens na drankmisbruik’ voor het eerst op in Duitse studentenkringen. Het is een vervorming van het woord voor slijmvliesontsteking of verkoudheid, namelijk Katarrh. Het komt van het Latijnse “catarrhus” en van het Griekse “katarrhoos”. Deze woorden betekenen “het omlaag vloeien” (van slijm in het hoofd). Al in 1906 werd het woord kater ook beschreven als “ongesteldheid na drinkgelag”.

Daar zijn we dus snel klaar mee!
Daarom combineer ik vandaag dit kater-verhaal met de kater die sinds een maand in onze familie is: Frits. (zie 30 september >>>)

Frits voelt zich na de eerste schuchtere weken bij Carlijn en Wim helemaal thuis in hun flatje; hij laat zich heerlijk kroelen en aanhalen.
Toen de eerste verlegenheid er af was ging hij herhaaldelijk op onderzoek uit en werd hij zelfs een beetje ondeugend. Hij mag bijvoorbeeld niet in de slaapkamer  komen, maar toen hij daar wel even kon binnenglippen gooide hij gelijk een plantje om. ’s Morgens staat hij luid mauwend en krabbelend voor de slaapkamerdeur en geeft te kennen dat ze nu wel lang genoeg geslapen hebben.

Was het in het begin nog zo dat ze hun best moeten doen om Frits aandacht te kriigen (hij zat eerst twee dagen onder de bank), zo langzamerhand draaien de rollen om. Carlijn

'de blik'

‘de blik’

had een grote stapel oude tijdschriften meegenomen om wat uit te zoeken. Ze had ze allemaal op de grond uitgespreid; Frits zag het allemaal zeer belangstellend aan en ging er vervolgens boven op zitten. En dat alles met ‘de blik’: beschouwend, een beetje achterdochtig, een beetje verongelijkt en een beetje verbaasd.

Soms zijn ze Frits kwijt. Dan zit hij onschuldig achter het douchegordijn te kijken of hij is per ongeluk in een keukenkastje geglipt.
Van Carlijn kreeg ik bijgaand grappig filmpje; Frits op ontdekkingstocht in de keuken.