een alternatief voor 'de waan van de dag'

14 april: Postuum monument.

In oktober deur ik met an een schriefwedstried van het Huus van de Taol. Die wedstried haar as thema ‘Vrij’ in het kader van 75 jaor bevrijding, maor het much ok over aandere vormen van ‘vrij weden’ gaon.
As basis veur mien verhaol nam ik het blog ‘Een meisje van acht‘ dat ik over mien moe schreef in mei 2017. Maor een blog is wat aans as een verhaol, dus ik gebruukte wel het gegeven, maor paste de vorm wat an.
Het verhaol kreeg de titel ‘Hoe vrij bi’j?’

In oktober stuurde ik mien bijdrage in en half meert was ik die hiele wedstried al vergeten.
Op de eerste mörgen dat wij thuusbleem in verband met het Coronavirus, op vrijdag 13 meert, was ik behoorlijk van de kaorte. D’r maalde mij zeuveul deur de kop dat ik mien aodemhaling bij de dagelijkse yoga/pilates niet under controle kreeg. Zenewachtig zat ik te bedenken hoe het dan allemaole mus op mien wark en met al die aandere dinge die de kommende weken in mien agenda stunnen en ofzegd mussen worden.
En toen belde Baukje Bloemert van het Huus van de Taol.
Ze haar een mooi bericht veur mij: mien verhaal haar de tweede pries wunnen.
Dat was net eem te veul op iene dag; maor wel hiel mooi netuurlijk!

Baukje vertelde dat de priesuutreiking eind meert niet deur kun gaon, maor het verhaol zol publiceerd worden in de Zinnig van april.
Zinnig  is een Drents tiedschrift, een uutgave van het Huus van de Taol / Het Drentse Boek en is veur iederien die wat met Drenthe, Drenten en de streektaal hef.
Vanof het begun bin ik d’r op abonneerd.
Ofgelopen dunderdag veul de neie Zinnig op de deurmatte.

Met een foto, commentaar van de jury en het verhaol.
Tweede pries; wunnen met een verhaol over mien moe.
Mien moe, waor ik het minder goed met kun vinnen as met mien va.
Mien moe, die niet zo vertellerig was as mien va en die gien ingewikkelde discussies voerde.
Die gien vrömde talen beheerste en die veural hiel goed was in het zörgen veur heur gezin en heur huusholding.
Toen mien va in 2008 overleed miste ik mien rots in de branding verschrikkelijk, maor umdat hij wegveul kwam d’r meer ruumte veur mien moe. Ik bracht meer tied met heur allent deur, ik maakte een levensboek veur heur en leerde aandere kaanten van heur kennen. Gung heur ok beter begriepen. De leste 9 joar van heur leem weu ze zunder mien va van Fré Vrieswijk weer meer Fré Boelen.
Dit verhaol in de Zinnig over dat moment in de auto is mij  zo dierbaar, umdat het mij nog weer wat  dichter bij heur bracht en het achterof de leste keer was dat ik met heur naor tante Trijn gung.

Verrast was ik deur het oordiel van de jury, die de wiesheid van mien moe benuumt.
Daor heb ik lang over naodacht.
Wiesheid is wat aans as intelligentie.
Hierbij een link naor een PDF met het verhaol.
2019.10.31 Hoe vrij bi ‘j
Een postuum monument veur mien moe.

Vorige

13 april: Positief nieuws.

Volgende

15 april: Werken in Coronatijd.

  1. Sinet

    Je hebt er echt een mooi verhaal van gemaakt. Idd een heel mooi postuum monument voor je moeder! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén