een alternatief voor 'de waan van de dag'

7 juli: Zus vier en de vervloekte parel.

Er zit steeds minder tijd tussen de blogs over de delen van ‘de Zeven zussen’-serie die ik aan het lezen ben.
Dat komt deels omdat het gewoon een erg leuke serie is, maar ik heb ik door de coronacrisis ook veel meer tijd gehad om te lezen; zondagmiddag 21 juni las ik deel vier uit. Het boek heet Parel en gaat over de vierde zus Cécé, genoemd naar de ster Celaeno van het zevengesternte ‘de Pleiaden’.

Net als bij de vorige zussen gaat Cécé op zoek naar haar afkomst.
En net als in de vorige boeken is er nu ook weer een verhaal van ongeveer 100 jaar geleden dat de afkomst gaat onthullen. We lezen over Kitty, die in 1906 vanuit Schotland naar Broome in Australië gaat en een rijke familie van parelhandelaren ontmoet.
Daarna maken we o.a. kennis met Camira, een Aboriginal-vrouw, die door Kitty wordt gered door haar en haar ongeboren kind in huis te nemen. Uit dankbaarheid blijft Camira met haar dochtertje bij haar wonen en wordt haar dienstmeisje.

Het was bijzonder om dit boek te lezen in een tijd dat er onophoudelijk werd gedemonstreerd voor ‘Black lives matter’. Het lot van de Aboriginals zoals het wordt beschreven in dit boek is godgeklaagd. Ze werden als derderangsburgers behandeld (en volgens mij is het nog steeds niet veel beter) en er werd over hen beslist en over hen geheerst door de blanke burgerij, die de touwtjes in handen had.
Je leest hoe de families van Kitty en Camira met elkaar worden verweven en hoe dat eigenlijk niet kon. Blanken konden gewoon niet op gelijke voet omgaan met aboriginals en als halfbloed had je niet eens bestaansrecht.

Ook Cécé  komt terecht in Broome, Australië. Ze ontmoet daar haar grootvader en ontdekt ondertussen ook wat ze zelf met haar leven moet gaan doen.
Schrijfster Riley laat in haar boeken historische feiten een rol spelen, zoals het vergaan van een luxe stoomschip in 1912 (niet de Titanic) ), zodat je heel sterk het gevoel krijgt dat het zomaar eens echt gebeurd zou kunnen zijn.
Zo komt ook de Roseate-parel voorbij, een beroemde parel die echter voor de eigenaar ervan altijd dood en verdoemenis betekende.

Ergens las ik dat de kenners van literatuur hun neus ophalen voor deze populaire reeks; er is nog niet één serieuze krant waar een recensie in is verschenen.
Eigenlijk kan me dat niet zoveel schelen; ik schreef al eens eerder over literatuur versus lectuur.
Ieder boek in deze serie brengt me naar een ander land.
Toen Kitty naar Australië afreisde heb ik het eerst maar eens opgezocht op de kaart.
Waar ligt Broome dan?
Verder kom je veel te weten over het klimaat, de lange periodes van droogte afgewisselend met zware regenval en de kunstvorm die de Aboriginals beoefenen.

Nu eerst weer even wat anders lezen en daarna ben ik benieuwd  wat er gebeurt met Tiggy de vijde zus in deel 5 van de serie ‘Maan’.

Benieuwd wat ik vond van de andere delen?
Hierbij een link naar een overzichtspagina: ‘De zeven zussen-serie’ met links naar de afzonderlijke blogs.

Vorige

6 juli: Wat voor klus dan?

Volgende

8 juli: Kaarten, blikken en blozen.

  1. Annieke

    Dit was ook een mooi deel. Ben zelf met deel 5 bezig maar doordat ik vrijwilliger ben bij de bieb neem ik toch steeds boeken mee. ik ga gauw verder met deel 5.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén