Sinds ik in Groningen werk ben ik in de gelegenheid om af en toe te werken aan een zit-sta-bureau. Dat is een bureau met een  verstelbaar werkblad dat laag kan staan, dan zit je er bij op een bureaustoel, maar het kan ook hoog, dan sta je erbij.
In vakjargon heet het een ‘ergodesk’.

Het gaat bij zo’n bureau om een gevarieerde werkhouding, waardoor je minder klachten krijgt in rug, nek en schouders. Maar net als lang achter elkaar zitten is ook lang achter elkaar staan belastend voor je lichaam, dus ik wissel het af.
Het bureau is eenvoudig met één druk op de knop hoger of lager te stellen. Wel moet je oppassen dat je bij het omhoog of omlaag zetten van het werkblad zorgt dat er geen stekkertjes of andere dingen ergens anders aan vast zitten, zodat je die mee omhoog of omlaag bewegen.
Toen mijn collega liet zien hoe het werkte vergat ze even dat de stekker van de printer die links op haar bureau stond een kort kabeltje had…….hij viel net niet op de grond.

In het begin is het heel bijzonder, maar al gauw raak je er aan gewend.
Als je staat verdeel je steeds je gewicht van je ene been naar het andere.
Verder stap je naar de kast achter je of naast je bureau, terwijl je anders met je bureaustoel rolt; waarvoor heeft het ding anders wieltjes.

Het is trouwens niet fijn om de hele dag te staan, daar kwam ik ook wel achter.
Maar het verstellen gaat heel eenvoudig met één druk op de knop, dus je kunt het gemakkelijk afwisselen.

Over zitten en staan valt een heleboel te zeggen, onze Nederlandse Taal bezit heel veel uitdrukkingen met die twee werkwoorden er in.

Met zitten bijvoorbeeld: dat kan in de put, in de piepzak, achter de broek, maar het kan ook goed in de slappe was en bij de pakken neer; dat gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten!
Maar ook staan kan er wat van: je kunt het bij iemand in het krijt, op goede voet en op eigen benen,  je muts kan het verkeerd, je kunt het in een goed blaadje, met de mond vol tanden, ja, je kunt het zelfs met één been in het graf.

Daar sta je niet bij stil!
Maar ik kan er ook niet echt mee zitten.