een alternatief voor 'de waan van de dag'

19 juli: Geen boven- en onderkant.

“Het wordt niet vaak mooier as in de folder, altied weer wat doms wat alles underuut haalt” zingt Daniël  Lohues in het lied ‘O ja dat was mooi’.
Daarover ging het vanmorgen in de viering in Op de Helte.
Niemand  is perfect en het leven is ook nooit helemaal perfect.
We lazen de gelijkenis  uit Mattheüs 13 waarin Jezus vertelt over een man die goed zaad zaaide; maar ’s nachts kwam er iemand die er onkruid bij zaaide.  De eigenaar van de akker wiedde het onkruid er niet gelijk uit,  maar scheidde het graan pas van het onkruid bij de oogst.
Wat kunnen wij met dit verhaal?  Accepteer dat het onkruid er is. Narigheid die je overkomt is niet speciaal  tegen jou gericht. Heb je een fout gemaakt?  Weeg het niet te zwaar; wees mild in je oordeel, ook over jezelf.

In mijn jeugd hoorde ik ook al preken over deze gelijkenis.  Daarin werd ons verteld dat God bezig was aan een borduurwerk en dat Hij de mooie bovenkant (rechts)  bekeek en dat wij mensen tegen de onderkant (links) aankeken met afhechtingen en over elkaar  heen getrokken draden. Toen wij in Roden kwamen wonen rekende Ds. Piet Vellekoop in één van de eerste preken die wij van hem hoorden helemaal af met dat beeld.  Het is niet God die dat onkruid zaait; dat heeft een vijand gedaan! Dat was destijds een voor mij geheel nieuwe zienswijze.

De hele dienst bleef dat lied van Daniël Lohues door mijn hoofd spelen.
Lohues zingt over hele gewone dingen; dit lied bijvoorbeeld gaat over een voorval in de HEMA in Klazienaveen. Hij stond in de rij bij de kassa en voor hem stond een oude man die bij de HEMA iets gevonden had waar hij al heel lang naar had gezocht. De oude man knipte even met zijn vingers en vertelde daarbij dat hij dat altijd deed als er iets moois gebeurde dat hij niet wilde vergeten. Als je dan even met de vingers knipt ga je er niet gedachteloos aan voorbij. Lohues wil met zijn lied zeggen: het valt niet altijd mee, maar áls het dan een keer meevalt, geniet er dan ook van.
“Het is niet vaak zo mooi, as in de verhalen, maor as het wél zo is, wees d’r op verdacht….”
Luister maar eens naar het lied, hierbij een link naar de video op YouTube. 

Dus.
Niet vergeten um d’r eem bij stille te staon, niet vergeten eem knippen met vingers.
En weeg het onkruid niet te zwaar.

Vorige

18 juli: Een pries!

Volgende

20 juli: L’Orre Bietjé.

  1. http://www.christipedia.nl/Artikelen/D/Dolik
    Dolik
    Op bovenstaande link kun je meer te weten komen over het onkruid op de akker uit de gelijkenis.
    Dolik lijkt precies op de echte tarwe en de clou is dus dat er op het oog soms haast geen verschil is tussen “goed” en “kwaad” . Je moet dus goed opletten als je het kwaad wil bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén