In het blog ‘Vorstelijk Baarn’ vertelde ik al dat we van Naarden naar Baarn met de auto door Blaricum,  Huizen en Laren waren gereden. Dat hebben we later die vakantieweek met de fiets nog eens gedaan aan de hand van de fietsknooppunten. We fietsten door villawijken en prachtige natuurgebieden met bos, heide en zandverstuivingen. De eerste plaats waar we van de fiets afstapten was Huizen. Ook een oude Zuiderzeehaven,  net als Spakenburg. Wat had ik verwacht? Net zoiets, maar dat was geenszins het geval. Er was een haven,  maar helemaal nieuw. Wat ik uit de verte aanzag voor een klein kerktorentje, bleek een neptorentje te zijn van een hotel in een modern resort in de stijl van een haven. (zie afbeelding rechts).  De haven lag vol met plezierjachten; fantastisch als je van watersport houdt,  maar met de term ‘oude haven’ (in tegenstelling tot Spakenburg) had dit niets te maken.

Toen we door Blaricum fietsten kwamen we langs mooie villa’s,  maar ook door een oud deel waar nog oude boerderijen stonden. Bij een van die oude hoeves ontdekte Gerard iets wat wij in Blaricum niet hadden verwacht: op een erf liep een zeug met een toom biggen. Echt waar. Waar we drie minuten geleden nog langs hoge hekken met camerabewaking fietsten,  liep nu een knorrend zwijn op een boerenerf en lag een ander exemplaar zich te wentelen in de blubber.  Wat een tegenstelling.
Klik hier toom biggen. voor een video van het Blaricumse varken met haar kroost

We hadden verwacht op deze fietstocht hele mooie huizen te zien,  maar dat viel een beetje tegen.  We fietsten veel langs hoge heggen,  gaas en bordjes met ‘verboden toegang’; het gaf ons het gevoel dat we er niet welkom waren. Wat bijdroeg aan dat gevoel was dat de fietspaden naast die villawijken erg beroerd waren; we hotsten en rabbelden over boomwortels en ongelijke klinkers en ook dit was dus een grote tegenstelling.

Het laatste stukje van de route voerde langs Eemnes, een lintdorp langs de oude Eemdijk.  Op de kaart stelde het niet veel voor, dus ik verwachtte zoiets als Smilde,  maar tot onze grote verrassing was dit eigenlijk het mooiste deel van onze fietstocht. We fietsten over de oude dijk en rechts van ons stonden  langs het hele traject tot aan Baarn  kleine visserhuisjes, oude boerderijen met mooi onderhouden tuinen en in de oude dorpskern vonden we een middeleeuws straatje bij een kerk. Wat een verademing na al die gebarricadeerde rijkdom in Blaricum en Laren.

52 kilometer duurde deze tocht,  het was onze laatste dag in ons Baarnse vakantiehuis.  We trakteerden onszelf op een Chinese rijsttafel voor twee personen; we bleven in de modus van die dag: tegenstellingen.  In tegenstelling tot Gerard, die nasi nam,  koos ik voor bami.