Over dit onderwerp gaat het op ‘de Waarde van de dag’ minstens één keer in de week. In de oude lay-out had ‘Kerk en gemeente’  geen eigen tabje in het menu, dat heb ik veranderd omdat het een onderwerp is dat vaak de waarde van mijn dag bepaalt.
Eén van de lezers vertelde ooit op een verjaardag dat hij mijn ‘dinsdagblogs’ het meest op prijs stelde. Destijds was ik me er niet van bewust dat ik op dinsdag speciale blogs schreef, maar het bleek dat ik op dinsdag vaak schrijf over de kerkdienst van die zondag daarvoor.
Maar er zijn ook lezers die zeggen: ‘Je blog lees ik graag, maar dat geneuzel over die kerkdiensten sla ik altijd over.’
Zo kun je er ook naar kijken; wat voor mij de waarde van de dag bepaalt is voor een ander waardeloos.

Een website over de waarde van de dag zonder blogs over ‘Kerk & gemeente’ zou voor mij niet kunnen.
De kerk en alles wat daar bij hoort is helemaal verweven met mijn leven. Kerkdiensten, cantorijrepetities, vrijwilligerswerk, thema-avonden, workshops: mijn dagelijkse leven heeft heel veel linkjes met de kerk. Met de bijdrages over het kerkelijk gebeuren wil ik graag een inkijkje geven hoe het is als je naar de kerk gaat. Mensen hebben daar soms nog heel ouderwetse ideeën bij, maar de kerk is natuurlijk qua ontwikkeling niet stil blijven staan in de jaren ’60.
Soms schrijf ik over wat ik met een zondagse overdenking door de week kan.
Of over een mooi lied dat me iets doet.
Wat ik van lezers die de kerkelijke blogs wel lezen terugkrijg, is dat het zo herkenbaar is.
Of dat men leest over iets dat mij raakte, terwijl het hen zelf niet eens was opgevallen.
Wat ik heb geleerd in de loop van de jaren is dat iedereen in de kerk zit met zijn eigen rugzakje.
Iedereen heeft een verleden, iedereen heeft zorgen, iedereen heeft wel eens diep verdriet.
Iedereen luistert met zijn eigen oren en iedereen haalt weer iets anders uit een zondagse viering.

De cantorij, waar ik sinds 2019 weer deel van uit maakt, is een hele mooie aanvulling op de vieringen.
Je bent ongeveer 4 weken van te voren met liederen voor een viering bezig; je weet dan al wat het onderwerp en je hebt de liedteksten al een aantal keren gezongen.
Als we dan als koor in de viering zingen vallen liederen en teksten samen.
Dat hadden Gerard en ik ook toen we nog als duo zongen: je overlegt samen met de voorganger welke liederen het beste passen bij de lezing en als je dan tijdens zo’n viering tot de conclusie komt dat het helemaal klopt dan gaf dat zo’n viering een diepere waarde.
Als je klikt op ‘Kerk & PKN-gemeente’ onder ‘Alledag’ in het menu zie je mooie afbeeldingen en vier voorbeelden van blogs over ‘Kerk &PKN-gemeente’ uit het archief van deze website.

Meer lezen over het boek 1960 -2020?
Hierbij een link naar de verzamelpagina van deze blogreeks ‘Te boek ….. of niet te boek’.