Op mijn verjaardag kreeg ik van onze kinderen een Fitbit.
Voor wie niet weet wat dat is: het is een activiteitstracker. Zo’n apparaatje draag je om je pols en het meet allerlei gegevens zoals het aantal stappen, je hartslag en je slaapkwaliteit.
Het lijkt op een horloge en (heel handig) je kunt er ook op zien hoe laat het is en wat de datum van vandaag is.
Fitbit is de naam van het Amerikaanse bedrijf dat de apparaatjes produceert.
Onze kinderen hadden al lang zo’n ding; één van hen had hem zelfs al niet meer om.
“Ik weet inmiddels al goed hoe ik slaap, wat mijn hartslag is en dat ik bijna nooit de tienduizend stappen per dag haal.”

Maar voor mij is het nieuw en het duurt altijd even voordat ik zo’n gadget kan bedienen en weet hoe het allemaal werkt.
Immer mit der Ruhe.
Die stappenteller vind ik eigenlijk het leukst en levert verrassende inzichten op.
Een gewone dag in het huishouden, neem bijvoorbeeld mijn vrije maandag, levert al 8.000 stappen op.
Was ophangen, stofzuigen, opruimen, keuken soppen, je tikt mooi wat stappen weg tijdens die klussen.
25 minuten ‘BOM’men (bewegen op muziek of Zumba) in het weekend levert 2000 stappen op en mijn favoriete wandeling ‘rondje Roden’ (de Hullen, kerkhof, dierenparkje, Mensinge, kerk en winkels) is 5000 stappen.
Nederland in beweging op NPO is meestal zo’n 1000 stappen.
Maar 10.000 is best veel, vooral als je een zittend beroep hebt, dus ik doe mijn best, maar iedere dag die limiet halen lukt mij net niet.

Ook de dagelijkse slaapscore levert mij bijzondere inzichten op.
Het aantal uren dat je slaapt wordt gemeten en je krijgt een slaapcijfer; ik kan verklappen dat ik een goed rapport heb in het slaapklasje.
De slaap wordt onderverdeeld in 3 fasen:
– de lichte slaap: ontspannen en in slaap vallen. Ademhaling en hartslag worden iets langzamer. De lichte slaap zorgt voor mentaal en fysieke herstel.
– de diepe slaap: in de eerste paar uren van je slaap. Het is dan moeilijker om wakker te worden en je lichaam reageert minder op prikkels van buitenaf. Ademhaling wordt trager en hartslag wordt regelmatig. Diepe slaap bevordert lichamelijk herstel en aspecten van geheugen en leren. Er is ook aangetoond dat deze fase je immuunsysteem ondersteunt.
– de remslaap: heb je meestal in de tweede helft van de nacht. Je hersenen worden actiever, je droomt en je ogen bewegen snel achter je gesloten ogen (rem is de afkorting van Rapid Eye Movement). Je hartslag neemt weer toe en je ademhaling wordt onregelmatig. Deze fase van de slaap is belangrijk bij het reguleren van stemmingen, het leren en je geheugen, doordat je hersenen informatie van de vorige dag verwerken en verzamelen, zodat die in je langetermijngeheugen kan worden opgeslagen.

Je kunt nog veel meer doen met de fitbit, maar ik vind hartslag, stappen en slaap al ruim voldoende om bij te houden.
En als het apparaatje op vrijdagavond om 20.30 uur begint te trillen en aangeeft dat ik nog 1400 stappen moet zetten, dan denk ik: “Ja hoor, ja.”
Dat maak ik zelf wel uit.