een alternatief voor 'de waan van de dag'

29 december: Eindejaarspuzzel.

Zeg je ‘eindejaarspuzzel’ dan denk je al gauw aan de Dr. Denker Puzzel uit het Dagblad van het Noorden.
Goed voor urenlang puzzelplezier, het liefst met behulp van kinderen, schoonkinderen, familie en vrienden.
“Wat hebben jullie allemaal al?”
De heer Denker ligt nu op onze salontafel, maar we hebben nog niet veel ingevuld; je kunt je tijd maar één keer besteden en ik zit regelmatig bij een andere eindejaarspuzzel, namelijk een 1000 stukjes puzzel met Disneyfiguren. Die ligt ieder jaar in de kerstvakantie op onze keukentafel, maar anders dan vorige jaren wordt er nu niet regelmatig door de hele familie aan gepuzzeld; ze mogen immers niet zo vaak komen. Dat betekent dat er meer door mij gepuzzeld word.

Vroeger bij ons thuis lag er ook af en toe zo’n 1000-stukjes puzzel op tafel op een groot stuk hardboard.
Mijn vader genoot er van; hij had een puzzel van een Engels jachttafereel en van een middeleeuwse zeeslag met grote boten uit de VOC-tijd.
We gingen systematisch te werk. Stukjes ‘jachthond’ werden op één plek bij elkaar gelegd, stukjes ‘rode kleding’ en stukjes ‘paard’.
Verder was er heel veel bos, lucht en gras. En dan heb ik de zeeslag nog niet eens benoemd, die was ontzettend moeilijk. Die schepen leken met hun tierlantijnen heel erg op elkaar en de zee en de lucht hadden op sommige plekken dezelfde kleur……
Mijn vader is twee keer in zijn leven te laat gekomen op zijn werk op de steenfabriek, twee keer toen hij ’s morgens voor het werk aan ‘nog even één stukje’ ging aanleggen.

En o, wat vind ik dat herkenbaar.
In zo’n puzzel kan ik me helemaal verliezen; daarom ligt hij ook maar één keer per jaar op tafel, je kunt je tijd immers maar één keer besteden en er zijn zovéél leuke dingen.
Op kerstavond haalde ik hem naar beneden, toen heb ik met Harriët alle randjes opgezocht en zo de contouren van de puzzel alvast uitgelegd.
“Ik doe alle blauwe stukjes, ik ga Assepoester en Petemoei in elkaar zetten.” zei ze en dat lukte goed.
De volgende dag kwam Frea. “Ik ga doen waar ik goed in ben: ik ga alle roze stukjes opzoeken” en toen Carlijn er zich de volgende dag mee bemoeid had waren de meeste prinsessen klaar.
De puzzel vordert gestaag. Net als mijn vader ga ik systematisch te werk. Alle stukjes Mickey, Tinkerbell en Jafar bij elkaar,  wat overblijft is een wir war van lijsten en kleine schilderijtjes.
Heerlijk.

Deze week heb ik vakantie.
Morgen gaat Gerard oliebollen bakken en ik haal het kniepertiesijzer uit de kelder; bloem, suiker etc. heb ik vandaag al in huis gehaald.
Heb je belang bij de recepten voor deze Oudejaarslekkernijen? Je vindt ze in de blogs ‘Oileyballs’ uit 2015 en ‘Drentse knieperties en rollegies’ uit 2014.
Net als de puzzel en de TOP 2000 vaste ingrediënten in deze laatste week van het jaar.

Vorige

28 december: In mien olle kantoor….!

Volgende

30 december: Drie in één.

 1. Ada

  “Huh? Waarom ligt er een taartschep bij de puzzel?” vroeg een vaste lezer via de mail.
  Die taartschep ligt er om een groepje van in elkaar gezette stukjes (in één kleur bijvoorbeeld) waar je naast de puzzel aan hebt gewerkt hebt in één keer over te brengen naar het goede plekje in de puzzel.
  Al vanaf dat de kinderen klein waren werkten ze mee aan de eindejaarspuzzel, die taartschep gebruiken we al heel lang.

 2. louisa

  Hoi Ada,

  Hej vandage knieperties ebakken? Ik bin nou bezig. Dirk lig in ’t ziekenhuus dus overdag hek gien tied. Deur de stank in de kamer zit ik goed in de oldjaorsdag stemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén