Als je in het menu in de rubriek ‘Alledag’ op het submenu ‘Koken & Bakken’ klikt, kom je op de introductiepagina van dit onderwerp.
Daarop vind je (naast een kleine introductie) links naar drie blog over dingen wij graag eten: een ovenschotel met vis, bonensoep à la Oma Vrieswijk en ‘Pizza Quatro Stapeloni’, een speciale Waninge-variant van een zelfgemaakte pizza.

Eten koken doe ik bijna elke dag.
Als kind in de jaren ’60 at ik bijna iedere doordeweekse dag aardappels, vlees en groente, op zaterdag pannenkoeken, macaroni of nasi en zondag soep met opgebakken aardappels en pudding toe. De macaroni uit die tijd had eigenlijk niks te maken met de Italiaanse versie die we tegenwoordig eten: wij bakten een paar uien, sneden de inhoud van een blikje Smac in stukjes,  bakten dat met de uien mee en voegden er een papje bij van opgeloste kruiden van Silvo.
Beetje kerrie en maggi erbij: heerlijk!
Nog ieder jaar eten we dat minstens één keer in de vakantie, gewoon omdat het lekker en gemakkelijk is.
Ook de nasi en bami was niet echt chinees. We haalden dan bij de slager ‘kontjes’ vleeswaren, die overbleven na het snijden van plakjes ham of snijworst of zo. Die restjes sneden we in blokjes en die kwamen door de rijst met een zakje kruiden van Conimex.
Je wist niet beter; we vonden het lekker.

Toen we trouwden vond ik het onderdeel ‘eten koken’ nog best spannend, want ik was beslist geen handigerd op dat gebied.
Op ons trouwfeest kregen we een kookboek en dat ben ik maar gewoon gaan gebruiken.
Voor advies belde ik regelmatig met mijn moeder; de eerste keer dat we rode bieten aten bijvoorbeeld smaakte het heel anders dan thuis. “Je moet even een siepeltje bakken en dat er door doen en je moet het binden met een beetje azijn en maizena”.
Verder waren de eetgewoontes bij Gerard en bij mij thuis wat verschillend.
Bovengenoemde rode bieten aten ze bij Gerard altijd koud in plaats van warm. Verder aten ze sla met suiker en azijn, bij ons met slasaus, augurkjes en zilveruitjes.
We hebben onze weg daar prima in gevonden.
In de loop van de jaren heb ik behoorlijk bijgeleerd voor wat betreft het verzorgen van de dagelijkse maaltijd. Wat daarbij helpt is dat ik zelf erg van lekker eten houd.

Op ‘de Waarde van de dag’ schrijf ik in de rubriek ‘Koken’ over alles wat met het bereiden van eten te maken heeft. Warm eten, lunchgerechten, koek, taart, soep en lekkere tussendoortjes.
En waar ik bij heel veel onderwerpen verwijs naar mijn vader, deze keer noem ik met name mijn moeder: zij kon heerlijk koken!
Sommige recepten zijn dus van haar (en zelfs soms nog van mijn oma Boelen), maar in mijn huwelijk leerde ik ook heel veel van mijn schoonmoeder.

Soms blog ik over iets lekkers dat ik vond in een Jumbo-folder, een kook-idee dat ik kreeg van één van de dochters of een recept dat ik van iemand anders heb gekregen.
Soms vegetarisch, soms juist wel met vlees of vis, zonder pakjes & zakjes, maar altijd: LEKKER!

Meer lezen over het boek 1960 -2020?
Hierbij een link naar de verzamelpagina van deze blogreeks ‘Te boek ….. of niet te boek’.