Van de ‘reactie-functie’ op mijn website wordt relatief weinig gebruik gemaakt.
Vanaf augustus 2015 heb ik ongeveer 900 reacties gehad, vanaf die tijd heb ik iets meer dan 2300 blogs geschreven.
Het krijgen van een reactie is bijna altijd leuk. Die krijg ik binnen via mijn mail en ik ben altijd benieuwd waar het over gaat. Zo’n reactie wordt niet zomaar gepubliceerd op mijn site, daar moet ik eerst toestemming voor geven. Dit is om te voorkomen dat er onverwacht schunnige of kwetsende reacties in de kantlijn van de website staan.
Dat is in al die jaren één keer gebeurd, dus dat valt mee.

Reacties zijn voor een blogger de krenten in de pap en soms brengt het iets extra’s: een vriendin van mijn MAVO-reünieclubje werd door een oude vriend teruggevonden via mijn blog omdat ik had geschreven over een bezoekje aan haar werkplek.
Verder reageerde iemand die iets wilde weten over die oude kaart van Drenthe die bij ons in huis hangt: of het oude riviertje ‘de Smelte’ daar ook op stond? Daar heb ik op een zondagmiddag mee getelefoneerd en al zijn vragen beantwoord.
Door een blog over een Drentse dichter werd ik gevraagd om af en toe een stukje te schrijven in de rubriek ‘Moi Noordenveld’ in De Krant en één lezer werd heel gelukkig van de link naar het aloude ‘Mamba-computerspelletje’. Letterlijk ‘sharing the joy’.

De leukste reactie kreeg ik van een mevrouw die de pannenlappen had gehaakt die ik had beschreven in het blog ‘Pannenlappen van oma Vrieswijk’ van 26 augustus 2014.
4 jaar later kreeg ik deze reactie:
Bedankt voor het patroon! Ik heb mijn moeder de pannenlap cadeau gedaan voor moederdag. Ze was er erg blij mee.”
Mijn oma is overleden in 1970 toen ik 9 was; ik vind het een fantastisch idee dat ik met het patroon van haar pannenlap iemand in 2018 blij heb gemaakt.

Verreweg de meeste lezers komen uit Nederland en het merendeel komt uit Noord Nederland.
Er zijn wel lezers in andere delen van de wereld, maar dat moeten haast wel Nederlandssprekenden zijn, anders is het immers niet te volgen; ik lees ook nooit Chinese blogs……
Ooit ontmoette ik iemand die ik niet kende, maar ze was trouwe lezer van ‘de Waarde van de dag’.
Ze was bij een kerkdienst waar wij zongen en ze zei: “Wat leuk om je nu eens in het echt te zien. Ik heb echt het gevoel dat je een bekende van me bent!”

Alle informatie die de lezer krijgt op mijn website is gratis.
Je hoeft geen lid te zijn en niet in te loggen met codes.
Het gaat mij niet om het verdienen van geld, het gaat mij om het delen van het plezier dat ik zelf beleef aan alle onderwerpen waar ik over schrijf.
Als ik dus een winkel noem, een merknaam, een museum of een restaurant dan is dat altijd omdat ik dat zelf de moeite waard vind en niet omdat ik als ‘influencer’ daar geld voor krijg.
Dat lezers dat waarderen, weet ik uit de reacties op het blog, maar ook van de mondelinge reacties uit mijn netwerken.

Meer lezen over het boek 1960 -2020?
Hierbij een link naar de verzamelpagina van deze blogreeks ‘Te boek ….. of niet te boek’.