In het boek wijdde ik ook een hoofdstuk aan de lezers: wat haal ik uit de statistieken? Welke blogs zijn het populairst?  Wie reageren?

Toen ik begon met deze website in 2014 was ik helemaal niet bezig met wie het allemaal zouden lezen.
In eerste instantie ging ik er vanuit dat dat vooral familie en bekenden zouden zijn, die ik in het dagelijks leven ook wel eens tegenkom.
De eerste keer dat een onbekend iemand reageerde ging het om een patroon van een haakwerkje dat ik niet had uitgeschreven.
Die mevrouw vroeg: “Heb je dat patroontje voor mij?”
O gut. Dat patroontje was een morsig briefje waar iemand haastig even een paar aantekeningen had opgeschreven. Dat heb ik keurig uitgewerkt en toen als patroon bij het blog gevoegd.
Zo langzamerhand kwamen er meer reacties. Niet heel veel hoor, dat valt reuze mee.

Statistieken
Na een tijdje kwam ik er achter dat je de statistieken van je website kunt inzien; toen kreeg ik iets meer inzicht in wie mijn blog lezen en wat de meest populaire onderwerpen zijn.
Die statistieken vertellen mij hoeveel unieke bezoekers ik per maand heb (ongeveer 5.000), hoeveel bezoekers ik per dag heb (gemiddeld 325), welke blogs het vaakst worden gelezen en welke PDF’s (met patronen, recepten, teksten etc.)  het meest worden gedownload.

Het meest populair zijn de blogs over handwerkpatronen.
Deze blogs zijn tijdloos, omdat er geen gebeurtenis aan vast zit.
Verder hebben deze populaire blogs één ding gemeen: ze hebben allemaal als bijlage een PDF met door mij zelf vertaalde en uitgewerkte patronen vanuit het Engels.
Als ik zelf geen Nederlandstalig patroon kan vinden van een leuk handwerkje waar alleen maar een Engelstalig patroon van te vinden is op internet, dan maak ik daar een project van.
Patroon vertalen, handwerkje maken en daarna helemaal toer voor toer uitschrijven.
Een paar maanden na publicatie blijkt dan dat meer mensen op zoek zijn naar een Nederlandstalige versie; andere mensen linken dan naar mijn website op Pinterest en/of Facebook.
En dan gaat het hard.

Deze blogs worden het vaakst gelezen:
1. Gehaakt geurzakje voor lavendel – 3 augustus 2016.
Het is een combinatie van twee voorbeeldpatroontjes die ik zelf had uitgeschreven.
2. Een ‘chique’ vierkantje – 28 november 2018
Hierbij gaf ik het haakpatroon van een chique vierkantje, the victorian lattice square,  dat ik zelf had vertaald in het Nederlands; ook had ik er een teltekening bij gemaakt.
De laatste maanden staat dat blog bovenaan in de overzichten.
3. De tweede zus en Grieg – 17 maart 2020, op de voet gevolgd door Zus drie en de dikke koning – 29 mei 2020.
Deze twee blogs horen bij de blogserie over de Zeven-zussen reeks van Lucinda Riley.

Daarna wisselt het sterk. De meest recente blogs staan meestal een week of twee in de top 10 en zakken dan weg.
Eind november komt ‘Pieter’ altijd weer bovendrijven; hij speelt de hoofdrol in een Drents kerstverhaal dat ik ooit schreef en hij wordt rond kerst altijd weer even erg populair. Je vindt het op 25 december 2014.
Verder leven blogs soms even op omdat ze te maken hebben met de actualiteit.
Een goed voorbeeld daarvan is het blog over het kasteelhotel ‘Geulzicht’ in Limburg. In een documentaire over Jean Nelissen in de zomer van 2020 waren er opnames gemaakt in dat kasteel, in de dagen daarna kwam het blog weer in de statistieken naar boven.
Verder wordt mijn blog over de jaarlijkse Waninge-familiedag door de hele familie Waninge gelezen omdat dat vaak wordt doorgegeven via Facebook; dat veroorzaakt dan één week even een piek voor dat blog in de top 10 van die periode.

Morgen het tweede deel van dit hoofdstuk: Lezers en cijfers (2) – reacties.

Meer lezen over het boek 1960 -2020?
Hierbij een link naar de verzamelpagina van deze blogreeks ‘Te boek ….. of niet te boek’.