Zo af en toe ontdek ik via internet een nieuw recept.
Als Gerard zegt:” Dit mag je nog wel eens vaker maken!” komt het in mijn kookboek rommelmap met losse aantekeningen en recepten.
Dat gebeurde met de preischotel die ik al aankondigde op 2 april, op het moment dat het volgens Gerard ‘gebeurd was met de prei’.
Ik vond een recept van een ovenschotel met prei en kabeljauw met een kerriesausje.
Simpele ingrediënten, gemakkelijk om te maken, reuze-lekker.

Voor twee personen heb je nodig:
– 500 gram aardappels
– 200 gram kabeljauw (kan gewoon uit de diepvries, koolvis kan ook)
– 400 gram prei
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 2oo cl crème fraîche
– 2 theelepels kerrie
– zout & peper
– geraspte Parmezaanse kaas
– ovenschoteltje

Dit moet je doen:
– oven voorverwarmen op 200 graden.
– prei schoonmaken en in ringen snijden
– ui snipperen
– aardappels schillen en voorkoken (15 min.)
– teentje knoflook uitpersen en fruiten, ui er bij in doen, prei er bij in doen, 10 minuten laten smoren.
– vis kruiden en aan weerskanten aanbakken.
– ovenschotel beetje invetten en prei/ui-mengsel over de bodem verdelen
– vis in stukjes snijden en verdelen over de bodem van de ovenschaal
– sausje maken van de crème fraîche, kerrie, zout en peper.
– sausje verdelen over de vis
– aardappels in schijfjes snijden en dakpansgewijs over de schotel verdelen.
– ruim Parmezaanse kaas over de aardappels strooien.

30 minuten in de voorverwarmde oven zetten.

Heerlijk.
Voor herhaling vatbaar.

In dit on-line tijdschrift heb in de loop van de jaren al heel wat recepten voor ovenschotels met prei gedeeld.
Je kunt kiezen uit:
– Preischotel met aardappelschijfjes en gehakt
– Pasta-ovenschotel met zalm en prei
– ‘Fishpie’ met kabeljauw
– Hartige taart met prei en gerookte zalm
– Visschotel met prei en oude kaas