Vorige week kreeg ik een mail van Lootjes-trekken.nl.
“Nog 10 dagen, dan is het Sinter-Paasfeest!”
O ja.
Op 5 december hadden we Sinterklaas uitgesteld naar de kerstvakantie: SinterOud&Nieuw.
Toen hadden we het uitgesteld naar de datum van ‘Het Februari Is Stom-feest’ en daarna hadden we het over de Paasdagen heengetild.
Maar ook nu geen surprises, cadeautjes en gedichten met z’n allen: we slaan Sinterklaas 2020 maar gewoon over.

“Dan gaan we op 10 april iets anders leuks doen met z’n achten, iets digitaals!’
Zo gezegd, zo gedaan. Onze trouwdag in maart konden we ook al niet vieren, dus wij hebben ons gezin getrakteerd op een ‘Bier & Kaas-proeverij’.
Wij zagen alle stellen afzonderlijk rond de paasdagen, dus wij hadden vier pakketjes samengesteld die ze konden meenemen.

De kaas had ik voor Pasen al gehaald bij de Zuivelhoeve hier in Roden.
“Vier soorten kaas om te proeven bij bier: bedenk jij maar wat!” stelde ik de de kaasboer voor.
Hij maakte 4×4 pakketjes, allemaal apart gesealde stukjes van Blue de Wolvega (blauwaderkaas), Twentse Bunkerkaas, Franse Morbier Cru (askaas) en Boeren Tynjetaler.

We hadden iedereen zelf een biertje laten kiezen: ze konden een soort uitzoeken op de website van Bax-bier in Groningen, waar we vorig jaar die bierproeverij voor Gerards verjaardag hadden gehad. (zie Bob & de bierproeverij in Groningen.)
Het kon minder, Abels ale, Boris en Koud vuur waren de vier soorten die we bij de plaatselijke slijter Van Erp hadden gehaald en gisteravond proefden.  Om 21.00 u zat ieder achter zijn scherm en kon het on-line feest beginnen. 

Wat een succes was het.  We begonnen met het lichtste biertje;  achteraf vond ik die het lekkerst.  (Het kon minder)  Naarmate het alcohol percentage opliep vond ik het bier minder lekker, maar mijn mening doet er op het gebied van bier helemaal niet toe: er werden complimenten gegeven over de andere biertjes die op grote instemming van de anderen konden rekenen. Gerard vertelde steeds wat over de achtergrond van de biertjes,  maar bij de laatste soort,  Boris,  deed Jon ook nog een duit in het zakje.  “Het eerste jaar dat ik in Nederland was zag ik in de supermarkt ‘Boris-bier’. Ik was in de veronderstelling dat dat bier genoemd was naar Boris Johnson,  toen de nieuwe,  nogal omstreden premier van Engeland. Waarom zou je nou bier naar zo’n gast noemen!” Maar dat bleek een misverstand. Deze zware biersoort (10.5 %) is genoemd naar Boris Jeltsin. Je krijgt er van de Bax Bierbrouwerij een waarschuwing bij: ‘Pas op voor de man met de hamer. En sikkel…  Na zdorovje!’

De vier kazen waren een grote verrassing.  Onze kaasboer had bij iedere kaas een korte beschrijving gedaan: waar komt het vandaan,  hoe wordt het bereid en hoe verloopt het rijpingsproces. De blauwaderkaas uit Wolvega en de Tynjetaler ga ik nog eens halen: wat lekker!  De Twentse bunkerkaas was ook prima,  maar de vertrouwde oude Wapenaer vind ik lekkerder. Over de askaas was ik niet te spreken: het rook niet lekker en ik vond de smaak te sterk. Er was maar één  stel dat die kaas lekker vond.  We gaan de rest van die kaas allemaal naar Almelo sturen….

Maar hiermee  is nog niet alles verteld over deze avond.  Dinsdag deel 2 over het ‘nog wat’ uit de titel.