Het gebied boven Hoorn en Enkhuizen staat bekend om zijn tulpenbollen teelt; eind april jaar konden we daar tijdens onze fietstochten dan ook erg van genieten. De afbeelding  links nam ik vanaf de dijk: tulpen,  schapen en een prachtige lucht daarachter.

Op die fietstochten zagen we ook regelmatig  de bekende Noord-Hollandse stolpboerderijen.
De stolpboererij was de opvolger van de langhuisboerderij, die al in de Bronstijd voorkwam.; daarin  was genoeg opslagplek voor hooi en dieren.
In de zeventiende en achttiende eeuw ontstond er steeds meer vruchtbare landbouwgrond na de komst van droogmakerijen als de Beemster en de Purmer, toen ging het erg goed met de boeren uit West-Friesland en de stolpboerderijen schoten dan ook als paddenstoelen uit de grond.
Een kenmerk van de stolpboerderij is het piramidevormige dak, dat gemaakt werd van riet; daarom wordt dit type boerderij ook wel “de piramide van Noord-Holland” genoemd. Een deel van het rieten dak werd boven het woongedeelte weggelaten en opgevuld door geglazuurde dakpannen.

Het viel mij op dat de boerderijen vaak waren opgesierd met een speciale, lichtgroene kleur; later ontdekte ik dat dat ‘Westfries groen’ heet.
Voor wie daar meer over wil weten: hierbij een link naar Sjanne’s blog.

In de buurt van Enkhuizen ligt het dorpje Lutjebroek. “Daar wil ik in ieder geval even doorheen rijden” had ik van te voren  gezegd.
Dat ken ik van dat liedje ‘Was jij maar in Lutjebroek gebleven’ met de bijbehorende hengel  en wurrumen uit de titel van dit blog.
Het schijnt zo te zijn dat Lutjebroek een landelijk bekende naam is als metafoor voor een gehucht in de polder en als een algemene omschrijving van een kleine plaats zonder enig belang.
Hierdoor denken ook veel mensen dat de plaats niet echt bestaat of een oude, verdwenen plaats is; toch wonen er iets meer dan 2100 mensen in Lutjebroek (bron: Wikipedia)

Nog liefhebbers voor dat liedje van Trea Dobbs uit 1968?
Hierbij een link naar een uitvoering op YouTube. 

Waarschuwing: als je het weer hoort zit het weer uren als oorwurm in je hoofd.
Of om in de stijl van Trea te blijven: oorwurrum.

Met dit ‘ditten&datten-blog’ sluit ik de blogserie over Enkhuizen af.
Beniewd naar de andere delen?
Hierbij een overzicht.

1. Niet in Enkhuizen  –  over B&B La fattoria in Venhuizen.
2. Medemblik – Oud stadje in de regen.
3. Boerenkaas – Kaasboerderij Koopman.
4. Hoorn – Bontekoe en Coen in een oude haven.
5. Beatles in Blokker
6. Rijkdom, verval en voorzichtig herstel.
7. Tulpen, stolpboerderijen en wurrumen.